Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

De elektrotechniek blijft dringend op zoek naar personeel

Het is al jaren een groot probleem: bedrijven die behoefte hebben aan technisch personeel krijgen slechts met grote moeite hun vacatures vervuld. Het gaat dan om bijvoorbeeld cv-monteurs, loodgieters en elektrotechnisch installateurs. Wanneer je een storing hebt dan kan het zomaar een week duren voordat er iemand naar kan komen kijken. De bedrijven willen het ook dolgraag anders maar kunnen ook helaas geen ijzer met handen breken. Het gevolg is dat de mensen die wel in dienst zijn vaak lange dagen maken en nauwelijks verlof op kunnen nemen. Dit leidt uiteindelijk weer tot een hoger ziekteverzuim.

Mensen gaan soms zelf aan de slag

Het gevolg als er geen vakman kan langskomen is dat mensen zelf aan de slag gaan. Ze proberen een probleem zelf op te lossen door bekabeling zelf aan te leggen met behulp van de materialen die je ook als particulier kunt bestellen bij Kabelbinders.nl. Dit kan in bepaalde gevallen natuurlijk ook wel. Maar sommige werkzaamheden moeten echt door een gecertificeerde elektricien worden gedaan. Zo mag je zelf geen aanpassingen doen aan de meterkast. Dit is voorbehouden aan degenen die hiervoor speciaal zijn opgeleid. De logische verklaring daarvoor is dat er ernstige ongelukken kunnen gebeuren als er iets misgaat.

Mag je dan niets zelf doen?

Het is natuurlijk niet zo dat je overal een vakman voor moet laten langskomen. Een lamp ophangen en aansluiten mag je gewoon zelf doen. Het is dan wel verstandig om de stroom er even af te halen. Ook kun je kabels vastleggen met tyraps om te voorkomen dat je erover struikelt. Ook kun je kabels voorzien van kabelbeschermer om ervoor te zorgen ze niet kapot worden geknaagd door je kat. Dit soort zaken vallen onder gewoon regulier onderhoud waar je in principe geen vakman voor langs hoeft te laten komen. Voor klussen op de langere termijn, zoals het bijplaatsen van een groep in de meterkast omdat je graag een wasdroger wilt kunnen gebruiken, kun je maar het beste tijdig een afspraak maken.

Gaat deze situatie verbeteren in de toekomst?

Bedrijven hebben er een hard hoofd in of het probleem van het personeelstekort in de toekomst kan worden opgelost. Het gaat om werk dat niet kan worden geautomatiseerd. Sommige functies in andere sectoren staan daardoor op de tocht, maar in de installatietechniek is dat zeker niet aan de orde. Bedrijven doen dan ook hun uiterste best om personeel binnen te halen. Soms wordt dit al geworven op scholen. Jongeren die een technische richting kiezen hebben vrijwel altijd al zicht op een baan nog voordat ze hun opleiding hebben afgerond. Vaak probeert hun stagebedrijf ze vast te leggen door een leerwerktraject aan te bieden. Met dit soort constructies proberen bedrijven hun personeelstekort binnen de perken te houden. Maar of dit in de toekomst voldoende soelaas blijft bieden is de vraag. Dit hangt onder andere af van toekomstige ontwikkelingen in bepaalde sectoren en natuurlijk of er voldoende mensen enthousiast gemaakt kunnen worden voor een baan in de elektrotechniek.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart