Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Kun je zelf een elektriciteitsmeter aansluiten?

Voor het aansluiten van elektriciteit of een elektriciteitsmeter zijn regels aan verbonden. Wat je mag aansluiten is afhankelijk van wat je wilt gaan doen. Voor een aantal dingen is de netwerkbeheerder verantwoordelijk. Als bewoner van het pand heb je ook een aantal verplichtingen waaraan je moet voldoen. We leggen in dit artikel je alles uit over het aansluiten van de elektriciteit.

Wie is verantwoordelijk voor de elektriciteitsmeter?

De netbeheerder is de eigenaar van de elektriciteitsmeter. De netbeheerder is verantwoordelijk hiervoor. Het is niet de energieleverancier waarvan je stroom afneemt. De elektriciteitsmeter zul je altijd houden ook als je van leverancier zou veranderen. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het plaatsen, beheren en het onderhoud van de elektriciteitsmeter.

De netbeheerder is niet alleen verantwoordelijk voor de elektriciteitsmeter maar ook voor de gasmeter. Wettelijk staat dat vast en is het ook bepaald dat de netbeheerder hiervoor verantwoordelijk is. Een netbeheerder zal altijd de elektriciteitsmeter gaan plaatsen en dan aansluiten. Er wordt voor het gebruik een vast tarief berekend per jaar.

Hoe moet je een elektriciteitsmeter aanvragen?

Wanneer je een elektriciteitsmeter wilt laten plaatsen of misschien wilt laten vervangen dan moet je contact opnemen met de netbeheerder die verantwoordelijk is voor jou locatie. Wanneer je de aanvraag hebt ingediend voor je elektriciteitsmeter wordt het proces gestart door de netbeheerder. Er wordt dan een afspraak gemaakt wanneer de technicus zal komen. Het plaatsen van de meter en de kosten zijn afhankelijk van je netbeheerder.

Plaatsen waar geen elektriciteit meter mag komen

Voor het plaatsen van een meter zijn regels. Je hebt plekken die verboden zijn voor de plaatsing van een elektriciteitsmeter. De volgende plaatsen zijn verboden voor het plaatsen van een meter:

 • Een valse kelder
 • Bij een vloer
 • Bovenaan een trap
 • In slaapkamers en badkamers
 • Douches en wc’s
 • Ruimtes die toegang hebben tot liftschachten of afval
 • Ruimtes die een verhoogd risico hebben op brand (explosiegevaar hoort hier ook bij)
 • Ruimtes waar je meerdere elektrische apparaten hebt staan

In sommige kelders mag je onder bepaalde voorwaarden een elektriciteitsmeter plaatsen. Hier spelen wel een aantal factoren mee waarbij je rekening moet houden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de toegankelijkheid van de ruimte, de ventilatie en de plafondhoogte.

Wie mag allemaal aan de meterkast werken?

Een erkend installateur is de enige die bevoegd is om aan de meterkast te werken. Een erkend installateur is degene die aan alle eisen van de wet voldoet die bepaald zijn. Voor het werken aan de meterkast heb je kennis nodig. Het is ten eerste een flinke klus. De meterkast vormt het centrale punt van je woning. Vanuit de meterkast komt de stroom naar binnen en zal verdeeld worden overal heen. Er mogen geen fouten worden gemaakt.

Je mag zelf een groepenkast vervangen als je het wilt. Het is alleen niet verstandig en het is veiliger om te laten doen door een erkend installateur. Je zult dan met een gerust hart kunnen wonen in je huis want je weet dat het veilig is gedaan. Een brand of explosie kan zomaar gebeuren als het niet goed is aangesloten.

Wanneer wordt er een elektriciteitsmeter aangesloten?

Wanneer je een meter wilt laten plaatsen kan dit om een aantal redenen zijn. In sommige gevallen kan een interventie gratis zijn. Dat is wanneer de teller verouderd is of als die defect zou zijn. Wanneer de elektriciteitsmeter niet meer voldoet aan de normen dan zal de netbeheerder de kosten niet op jouw verhalen. Wanneer er gesproken wordt over veroudering wil dat niet zeggen dat die te oud is. De meter is alleen niet meer in staat om de metingen nauwkeurig uit te voeren.

Een elektriciteitsmeter kan ook defect zijn waardoor die vervangen moet worden. Je kunt dit van tevoren testen of dat het geval is door naar de zekeringen te kijken. Wanneer dit het geval is zal de netbeheerder voor de kosten opkomen.  Een andere reden voor het plaatsen kan zijn dat je een nieuw huis hebt waar een elektriciteitsmeter moet komen. Dit moet je wel zelf betalen want het is geen defect of veroudering van de meter.

De komst van de netbeheerder bij vervanging van de elektriciteitsmeter

De meter van je elektriciteit werkt niet meer naar behoren. De netbeheerder stuurt dan de technicus naar jouw huis. Wanneer de aansluiting een vermogen groter dan 100 kVA heeft moet de netbeheerder de storing gaan verhelpen. Dat moet gebeuren binnen 3 werkdagen vanaf het moment dat hij hiervan op de hoogte is. Voor de aansluitingen die kleiner dan 100 kVA zijn heeft die 7 werkdagen de tijd.

Een netbeheerder is niet verplicht om je in te lichten voor zijn komst. Het kan dus soms zijn dat je niet thuis bent. In dat geval zal de technicus een kaartje achterlaten met een telefoonnummer. Je kunt dan bellen voor een afspraak voor de vervanging van je elektriciteitsmeter.

De technicus zal dan de bestaande meter en de meterstanden registreren. De elektriciteit wordt dan afgesloten. Vervolgens zal de technicus het nieuwe apparaat gaan plaatsen. Als de elektriciteitsmeter is vervangen wordt er door de technicus een etiket erop geplakt. Op het etiket staat de nodige informatie. Je kunt dan denken aan:

 • Het identificatienummer
 • De datum van vervanging

Wat is de functie van een elektriciteitsmeter?

Een elektriciteitsmeter of stroommeter zal het elektriciteitsverbruik meten van je woning of bedrijf. Je kunt de meter vinden in de meterkast. Het is een onderdeel van de installatie elektra. Sommige meters beschikken over twee telwerken. Dat kan een zijn voor het gewone tarief en je hebt er een voor het nacht en weekend tarief. Het schakelen tussen de twee tellers gebeurd automatisch. Hier hoef je dus niets aan te doen.

Hoe lees je een elektriciteitsmeter?

Een meter voor je elektriciteit lees je op een eenvoudige manier. De T1 is het bovenste telwerk die je ziet in de meterkast. Deze staat voor het dal tarief. De T2 staat onderaan staat voor het normale tarief.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart