Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Welke groepenkast heb jij nodig in jouw huis?

De groepenkast is een essentieel onderdeel van jouw huis. Je kunt de groepenkast zien als de opvolger van de traditionele stoppenkast of meter. De groepenkast heeft niet alleen stoppen en zekeringen maar bestaat uit installatieautomaten en aardlekautomaten. Een groepenkast is verplicht om een belangrijke reden namelijk deze zijn veiliger. Je wilt weten welke groepenkast voor jouw huis nodig is. Wil je meer hierover weten lees dan hieronder verder.

Kies uit een 1-fase of een 3-fase groepenkast

Je hebt twee soorten groepenkasten waaruit je kunt kiezen. Je hebt de 1-fase en de 3-fase kast. Het is daarom belangrijk dat je eerst weet welke fase groepenkast je nodig hebt in je huis. De meeste huishoudens maken gebruik van de 1-fase kast. Weet je niet welke groepenkast je hebt dan kun je dit opvragen bij je energiebedrijf. 

Je vraagt aan de energieleverancier de jaarrekening. Het is namelijk zo dat op de jaarafrekening staat welke groepenkast jij nodig hebt. Het grootste verschil van een 1-fase en een 3 fase groepenkast is het vermogen. Een 3-fase groepenkast kan meer vermogen aan. Verbruik je meer dan 3.600 watt aan vermogen door je apparaten dan heb je een 3-fase groepenkast nodig. 

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan grote ovens, een bubbelbad of een elektrische auto. Bij een normaal gebruik van apparaten is een 1-fase groepenkast voldoende.

De groepenkast heeft een hoofdschakelaar nodig

Je bent verplicht om de groepenkast te voorzien van een hoofdschakelaar. Sinds 2005 geldt dit voor alle huizen. De hoofdschakelaar dient ervoor dat je alle apparaten die erop zijn aangesloten kunt inschakelen of uitschakelen. Wanneer je de keuze maakt voor de 1-fase of 3-fase groepenkast dan maak je ook direct de keuze van een 2-polige of 4-polige hoofdschakelaar.

Als je de 1-fase kast hebt dan zul je de 2-polige hoofdschakelaar kunnen gebruiken. Bij de 3-fase kast kun je de 4-polige hoofdschakelaar gebruiken. Er zijn 3-fase groepenkasten nu waarbij de fase van de hoofdschakelaar is doorgelust. Er wordt tijdelijk een 1-fase aansluiting gemaakt van een 4-polige hoofdschakelaar.

Het aantal benodigde groepen die je nodig hebt in je huis

Je hebt in een groepenkast aardlekschakelaars. De aardlekschakelaars zorgen voor een veilige installatie. Wanneer er een hoge lekstroom is wordt de installatie uitgeschakeld. Je kunt maximaal vier groepen voeden. Iedere groep kan maar een hoeveelheid lekstroom aan. Het is beter om vooraf te weten hoeveel vermogen je apparaten zullen nodig hebben.

Je kunt de informatie over het vermogen van de apparaten gemakkelijk vinden. Deze informatie vind je op de apparaten. Wanneer je de info hebt is het belangrijk dat je het vermogen van de apparaten verdeeld over de vier groepen. Je kunt maximaal vier groepen koppelen achter een aardschakelaar. Wil je meer groepen koppelen dan kan het gebeuren dat de aardlekschakelaar automatisch afslaat.

Je kunt het beste alle apparaten die een vermogen hebben van 2000 watt of meer aansluiten op een groep die nog vrij is. Apparaten met veel vermogen op een groep tegelijk kunnen ervoor zorgen dat de groep overbelast raakt met lekstroom. Bijvoorbeeld een wasmachine, oven of vaatwasmachine gebruiken 2.000 watt of meer.

Hoeveel aardlekschakelaars heb je nodig?

In elke groepenkast zitten aardlekschakelaars zodat de installatie spanningsloos blijft. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal groepen die je in jouw huis wilt gebruiken. Je kunt achter een aardlekschakelaar maar vier groepen koppelen. Bij meer groepen koppelen kan er lekstroom ontstaan waardoor je stroomuitval kunt krijgen. Zorg dat je van tevoren precies weet hoeveel vermogen je apparaten nodig hebben.

Een groepenkast heeft een installatieautomaat

Iedere groepenkast heeft een installatieautomaat. Dat is een van de belangrijkste onderdelen in de kast. De installatieautomaat kun je zien als een beveiligingssysteem voor alle elektrische bedrading. Wanneer je namelijk hoge elektrische stromen hebt kan dit voor overbelasting of kortsluiting zorgen. De installatieautomaat onderbreekt het elektrische circuit wanneer er veel hoge elektrische stromen zijn.

Je zou ook kunnen kiezen voor een aardlekautomaat. De aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat. De aardlekautomaat heeft ook een voordeel. Wanneer je dan een lekstroom hebt zal alleen de groep spanningsloos worden waarin het probleem zich voordoet. 

Je kunt bij de aardlekautomaat ook zien waar de storing zich bevindt. De oorzaak van de storing vinden bij een aardlekautomaat is lastiger en dat kan een nadeel zijn.

De belangrijkste componenten die nodig zijn voor een veilige groepenkast

De standaard componenten die zorgen dat je groepenkast veilig is zijn:

  • De 1-fase of 3-fase groepenkast
  • De hoofdschakelaar
  • De aardlekschakelaars in je kast
  • De installatieautomaat

Dit zijn de standaard onderdelen die zorgen dat je een groepenkast hebt die veilig is. Je kunt eventueel nog onderdelen toevoegen aan de installatie van je groepenkast. Wanneer je elektrisch kookt bijvoorbeeld kun je ervoor kiezen om een fornuisgroep eraan te koppelen. Een andere component die je extra zou kunnen toevoegen is een overspanningsbeveiliging aan de groepenkast.

Deze extra beveiliging dient ervoor dat je installatie is beveiligd tegen overspanning. Bijvoorbeeld bij bliksem wanneer die inslaat. Het bereik dat een bliksemschicht heeft vanaf het contactpunt is namelijk 2 km. Je hebt dan nog een beltransformator die je kunt toevoegen. De beltransformator zorgt voor de stroomvoorziening van de deurbel. 

De stroomvoorziening van de deurbel wordt naar zwakstroom geschakeld. Alle deurbellen werken op zwakstroom. Een deurbel heeft over het algemeen een 8 volt wisselspanning. Je kunt een deurbel niet rechtstreeks aansluiten op 220 volt.

De groepenkast is een belangrijk onderdeel van je huis

Je groepenkast is een belangrijk onderdeel van je hele huis. Je kunt met de juiste componenten en de groepenkast de veiligheid waarborgen van je gezin maar ook van de omgeving. Het is belangrijk voordat je gaat werken aan de groepenkast dat je de juiste componenten hebt. De veiligheid staat voorop. 

Weet je zelf niet hoe je dit correct aansluit dan kun je dit beter laten doen door iemand die ervaring ermee heeft. Een vakman op het gebied van elektriciteit. Het is niet verstandig om eraan te werken wanneer je er geen verstand van hebt. Je wilt een veilig huis om in te wonen.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart