Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Besparen door gebruik te maken van het nacht tarief

Je krijgt in de avond en in de nacht geen andere stroom dan overdag. De dagstroom en de nachtstroom is door de energieleveranciers ingevoerd zodat ze twee tarieven kunnen aanbieden aan de consumenten. Je kunt kiezen voor een hoger dagtarief en een lager nachttarief elektriciteit. Je kunt besparen door gebruik te maken van het nachttarief want je betaalt minder voor dezelfde stroom. Wil je meer weten over besparen op je stroom bij het gebruik van nacht tarief? Lees dan verder want we gaan je uitleggen hoe dit werkt.

Wat houdt nachtstroom in?

Wanneer je gebruik wilt maken van nachtstroom heb je een elektriciteitsmeter nodig die apart de dag en nachtstroom kan bijhouden. Het is een soort dubbeltarief meter. Via stuurpulsen kan de elektriciteitsleverancier de meter automatisch omschakelen naar het juiste tarief. Je zult dezelfde stroom krijgen dan overdag alleen zul je er minder voor betalen. De stroom die je overdag hebt heet dagstroom en die je in de avond of in de nacht gebruikt heet nachtstroom. 

Energieleveranciers kunnen twee tarieven invoeren wat ervoor kan zorgen dat je kunt besparen wanneer je gebruik maakt van het nachttarief elektriciteit. Het nachttarief elektriciteit telt ook voor het weekend als nachtstroom. Andere termen die gebruikt worden voor nachttarief zijn piek en daluren of normaal/laag tarief.

Wat is een dubbeltarief meter?

Een dubbeltarief meter zal de dag en nachtstroom apart bijhouden. Je kunt dan op de dubbeltarief meter nauwkeurig zien voor welk tarief je op dat moment elektriciteit afneemt. De vaste kosten voor een dubbeltariefmeter waren in het verleden hoger dan voor een enkeltariefmeter. Dat is nu niet meer, maar er worden wel nog eenmalige kosten in rekening gebracht indien de meter vervangen moet worden. Dat is alleen wanneer je overstapt op dag en nacht stroom.

Heb je een dubbeltarief meter dan kun je bijvoorbeeld het beste in de avond of in het weekend de wasmachine laten draaien. In de avond of weekend is namelijk het nachttarief elektriciteit van toepassing. Wanneer je overschakelt van dag naar nachttarief is dat meestal van 21:00 tot 06:00, maar het kan ook van 22:00 tot 07:00 uur zijn.

Wat zijn de voordelen van het nachttarief?

Wanneer je gebruik maakt van enkeltarief dan is de prijs die je ervoor betaalt per kWh hoger dan wanneer je het nachttarief elektriciteit hebt. Een dubbeltarief meter werkt alleen wanneer je een bepaald minimaal percentage afneemt van je stroom in nachttarief. De tijden en het prijsverschil voor het goedkopere tarief zijn afhankelijk van de energieleverancier.

Hoeveel kun je in totaal besparen met nachtstroom?

In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden 3500 kWH aan elektriciteit. Hoeveel je kunt besparen aan stroom is weer afhankelijk van hoeveel kWh je gebruikt in het nachttarief. Dat is het goedkope tarief als je in de avond of weekend zou gebruik maken van je stroom. Bij normaal tarief zou je veel meer moeten betalen als bij een nachttarief. Als je 50% van het normale tarief zou verbruiken en 50% van het lage tarief dan zou je per jaar ongeveer € 14,17 kunnen besparen.

Je verbruikt dan 50% aan normaal tarief wat dan 1750 kWh is en dat geldt ook voor het nachttarief. Deze is dan ook 1750 kWh. Wanneer je 75% nacht tarief verbruikt dan kun je per jaar ongeveer € 50,00 besparen. Je verbruikt dan 2625 kWH in nachttarief aan elektriciteit. Dat betekent dat je in normaal tarief, het dagtarief dan 875 kWH maar verbruikt. Deze marges gelden voor 3500 kWh voor een gemiddeld huishouden. Je kunt jaarlijks besparen als je gebruik maakt van een dag of nacht tarief.

Een gemiddeld huishouden kan per jaar besparen op elektriciteit

Een dubbeltarief meter kan dus lonend zijn wanneer je wilt besparen op je elektriciteit. Het is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie. Voor een gezin kan dit lonend zijn mits er ook daadwerkelijk veel gebruik wordt gemaakt van het nacht tarief. Je zult als gezin minimaal 50% gebruik ervan moeten maken om dan tientallen euro’s te kunnen besparen op de elektriciteit. Als gemiddeld huishouden kun je dan redelijk besparen.

Overstappen naar een andere elektriciteit leverancier of een dubbeltarief meter

Als je een dubbeltarief meter hebt dan is het nachttarief goedkoper als je er 50% minimaal van verbruikt. Het wassen van je kleding in het weekend en in de avond kan dan tientallen euro’s schelen in het jaar. Heb je nu nog geen dubbeltarief meter in huis en heb je alleen enkeltarief dan loont het zich niet meer om over te stappen. Als je nu over zou stappen naar een dubbeltarief meter zijn er hoge eenmalige kosten aan verbonden.

Deze kosten zijn vaak hoger dan wat je jaarlijks zou kunnen besparen. Het loont alleen dan nog wanneer je het stroomverbruik in het nachttarief elektriciteit zoveel mogelijk gebruikt. Dus het wassen en drogen van je kleding bijvoorbeeld alleen in de avond en in het weekend. Heb je nog geen dubbeltariefmeter dan is overstappen naar een andere elektriciteitsleverancier vaak goedkoper. Je hebt dan geen hoge eenmalige kosten van de dubbeltarief meter. 

Het kiezen van een andere elektriciteitsleverancier kan ervoor zorgen dat je ook kunt besparen. Je kunt dan letten op de tarieven die een elektriciteitsleverancier aanbiedt. Je kunt de tarieven vergelijken en kiezen voor een goedkoper alternatief. Of je nu overstapt naar een andere elektriciteitsleverancier of je gaat overstappen naar een dubbeltarief meter. Beiden heeft voordelen namelijk dat je kunt besparen.

Besparen op energiekosten door te wassen op een lagere temperatuur

Het opwarmen van het water tijdens een wasbeurt zorgt voor de energiekosten. Je kunt ook besparen op de energiekosten door te wassen op een lagere temperatuur. Je bespaart heel wat op de kosten als je dit doet. Als je de was laat draaien op 60° graden dan verbruik je twee keer zoveel stroom dan wanneer je deze was laat draaien op 40° graden. 

Een wasmachine laten draaien op 90° graden kost je zelfs drie keer zoveel stroom. Dat kan zorgen voor een hogere energierekening. Een lagere temperatuur betekent dus dat je goedkoper de was draait.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart