Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Thuis besparen op de energiekosten

Met de stijging van de energiebelasting in januari van 2021 en de hogere eisen die we moeten gaan stellen wat betreft het besparen op energie in ons land, is het nog belangrijker thuis te besparen op je energieverbruik. Hoe zorg je ervoor dat je (ook met een groter gezin) de kosten voor het gas- en elektriciteitsverbruik zo laag mogelijk kunt houden?

Huishoudelijke apparatuur zuinig gebruiken

In de meeste Nederlandse huishoudens staan een aantal huishoudelijke apparaten, zoals een droger, een wasmachine en een afwasmachine. Deze apparatuur is tegenwoordig voorzien van een energielabel. Met dit label kun je bij het oriënteren op de aankoop van een dergelijk apparaat al een keuze maken voor een (betaalbare) machine die minder water of stroom verbruikt. 

Zuinige Hr-ketel

Ook de Hr-ketel is bijvoorbeeld voorzien van een dergelijke indicatie voor het verbruik van gas of stroom. Minder gasverbruik is bij het kiezen voor een nieuwe ketel (of een ketel die je huurt) van groot belang. De kosten voor het verbruik en de energiebelasting voor gas zijn immers hoger dan die voor het verbruik van stroom. Overleg met de installateur of de leverancier goed over de mogelijkheden om te besparen op je gasverbruik bij de aankoop van een nieuw apparaat. 

Heb je centrale verwarming en maak je binnen het huishouden veel gebruik van heet water (wordt er vaak gebadderd? Douchen vijf personen iedere dag?), dan is het zaak om goed rond te shoppen voor een zuiniger apparaat.

Gebruik de droger niet als gewoonte

Sta wat meer stil bij je gewoonten en houd rekening met het stroomverbruik van je droger, wasmachine en vaatwasser. Moet de kleding echt snel drogen, of kun je de kleding ook buiten of op zolder te drogen hangen? Beschik je over een wasdroger met een A++ label? Dan zijn de kosten voor het stroomverbruik per droogbeurt gemiddeld €1,25, volgens het Nibud. Droog dus alleen de kleding die je echt snel moet drogen, bijvoorbeeld je werkkleding. Laat de rest wat langzamer aan de lucht drogen. Nog een voordeel van was drogen aan de lucht; in de wasdroger slijt kleding sneller.

Verander je gewoonten

Staat er een klein beetje vuile vaat in de keuken? Spaar het dan op tot de vaatwasser echt vol is. Of doe de vaat af en toe eens ouderwets met de hand. Pak niet steeds een ander kopje of glas voor een nieuw drankje. Maak kinderen en tieners bewust van het gebruiken van minder schoon serviesgoed. Probeer het aanzetten van de vaatwasser op deze manier te reduceren.

Energiezuinig wassen

Was minder vaak en alleen met een volle wasmachine, of gebruik (als jouw machine die optie heeft) een energiezuinig kort programma. Lang centrifugeren kost meer stroom, probeer het gebruik van programma’s op de wasmachine met deze optie te vermijden. Korter douchen (hang een klokje in de badkamer), minder vaak in bad, kouder en korter wassen, warmere kleding dragen in huis, goed de woning isoleren en vaker buiten de was drogen. Hiermee beperk je jouw stroom- en gaskosten.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart