Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Nieuwe rage, de airco om te verwarmen

Iedereen heeft weleens van een airco gehoord. De airco wordt het meest gebruikt voor verkoeling van je huis in de warme en hete dagen. Wist je dat je het huis met een airco verwarmen kunt. Het is mogelijk met de moderne airco’s van deze tijd. Het werkt goed en je kunt besparen op je energiekosten. Er zijn echter enkele beperkingen aan verbonden maar kan je wel helpen om in het najaar en voorjaar je huis te verwarmen. Hoe werkt dat? Wil je er meer over weten? Lees dan hier verder!

Wat is een airco?

Een airco kan je verkoeling geven en kan ook je huis verwarmen. Veel woningen hebben een airco omdat de zomers warmer worden en je verkoeling wilt. Wil je minder gas verbruiken en sparen op je energiekosten dan kun je met de airco je huis verwarmen. In de winter je huis verwarmen en in de zomer gaat die je huis verkoelen. Een moderne airco kan je huis efficiënt verwarmen. Er zijn beperkingen aan verbonden waarop je kunt letten voordat je jouw huis gaat verwarmen met een airco.

Hoe kun je het huis met een airco verwarmen?

Een airco werkt hetzelfde als een warmtepomp. Een airco die ook verwarmt heet een lucht-lucht warmtepomp. De airco heeft een binnen en buitenunit die geïnstalleerd moeten worden. Bij het koelen van je woning wordt er warmte onttrokken uit de binnenlucht. Dat wordt weer afgevoerd naar buiten via de buitenunit. Bij je huis verwarmen werkt dit anders.

Als je gaat verwarmen wordt door het buitendeel warmte onttrokken uit de buitenlucht. Vervolgens gaat dit naar het binnendeel. Het binnendeel zorgt ervoor dat de warmte wordt verspreid in de ruimte. Dit gaat ook bij de koude buitentemperaturen. De warmte wordt gebruikt door de omgevingslucht door middel van de installatie. Hierdoor wordt alles verwarmd in je huis. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk apparaat die je huis kan verwarmen.

Een huis verwarmen met airco is goedkoper

Je huis met een airco verwarmen is goedkoper dan met je cv-ketel. Met de stijgende gasprijzen van nu kan dit een voordeel zijn. Je kunt een ruimte verwarmen met de airco en bespaart op je energiekosten. Dat is een groot voordeel. Hoeveel je kunt besparen dat is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de prijs voor elektra of gas of het type airco dat je hebt. Het vermogen van je airco kan hierbij ook een rol spelen.

Wat zijn de voordelen van verwarmen met een airco?

Als je het huis wilt gaan verwarmen met een airco heeft het als voordeel dat de kamers sneller op temperatuur zijn. Een ruimte met airco verwarmen is goedkoper dan met een cv-ketel die stookt op gas. Je kunt in de zomer ook je huis verkoelen met een airco. Een airco is ook ideaal wanneer je zonnepanelen hebt of wilt gaan aanschaffen.

Wat zijn de nadelen van verwarmen met een airco?

Een airco heeft voordelen maar ook nadelen wanneer je die gebruikt voor het verwarmen van je huis. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de ruimte verwarmen waar de airco is geplaatst. Wil je meerdere ruimtes verwarmen dan heb je een multi-split airco nodig. De kosten van een airco met meer binnendelen ligt vaak hoger dan een nieuwe cv-ketel. Je kunt een airco niet in alle type woningen laten plaatsen. 

Dat komt door de geluidseisen die eraan verbonden zijn. Een combinatie met bestaande toestellen voor verwarming is niet mogelijk. Je kunt dit wel met een aparte warmtepomp.

De combinatie airco en zonnepanelen

Een airco werkt elektrisch. Het energieverbruik zal hierdoor iets stijgen omdat je elektrisch gebruikt. Het gasverbruik zal dalen wanneer je ruimtes verwarmt met een airco. Je kunt het energieverbruik wat betreft de stroom nog compenseren. Dat kun je doen door zonnepanelen te plaatsen als je deze nog niet hebt. Je kunt dan extra stroom zelf opwekken die de airco verbruikt. Je hebt dan minder last van de stijgende energierekening.

Hoe comfortabel is verwarmen met een airco?

Als je het huis verwarmd met radiatoren wordt de lucht in de ruimte verwarmd. De koude lucht stroomt langs de radiator en wordt hierdoor opgewarmd. De lucht die opgewarmd wordt stijgt omhoog en verspreidt zich door de hele ruimte. Wanneer je gaat verwarmen met een airco dan zal dit anders werken. Een airco blaast namelijk door middel van een ventilator geforceerde warme lucht in de ruimte. 

Een airco heeft bewegende luchtkleppen die automatisch zijn. Je kunt hiermee de warme lucht op jouw gewenste wijze de ruimte insturen. Soms kan het zijn dat de luchtstroom vervelend wordt wanneer je op die bepaalde plek zit. Je kunt ook last hebben van tocht in de ruimtes. Je kunt dit oplossen door de standen handmatig in te stellen van de luchtkleppen. 

Je kunt deze meer naar boven richten waardoor je ook minder last hebt ervan. Het zou wel gevolgen kunnen hebben voor het verwarmen van de ruimte. Het kan ook gebeuren dat de lucht droger is wanneer je deze verwarmt met een airco. De lucht is droger dan wanneer deze verwarmd wordt met radiatoren.

Is het verwarmen met een airco duurzaam?

Je huis verwarmen met een airco is duurzaam en milieuvriendelijk. Een lucht-lucht warmtepomp airco is een goede optie wanneer je besparen wilt op energiekosten. Deels kan het zorgen voor een lagere energierekening wanneer je rekening houdt met de voor- en nadelen van het verwarmen met de airco. Het werkt milieuvriendelijk wanneer je warmte aan de lucht onttrekt. 

De wereld wordt energiezuinig en de besparing op de kosten is ideaal. Als je kiest voor een energiezuinige installatie van airco met de nieuwste technologieën zorgt dat voor een rendement die optimaal is. Je zult een maximale energiebesparing eruit halen.

Kun je een airco de hele dag aan laten staan?

Een airco de hele dag aan laten staan is niet verstandig omdat deze stroom verbruikt. Zet de airco alleen aan op het moment dat je deze nodig hebt. Je voorkomt hiermee hoge elektriciteitskosten. Je wilt besparen en geen hoge kosten.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart