Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Stopcontacten beveiligen tegen kleine handjes

De eerste maanden is je kind veilig in de box. Er komt een tijd dat je kind lekker kan rondlopen in huis. Op dat moment liggen er gevaren op de loer. Een van die gevaren zijn de stopcontacten. Het is tijd om je huis babyproof te maken. Een veilig stopcontact is dan belangrijk zodat je kind geen gevaar loopt. Doordat je de stopcontacten beveiligt houd je jouw kind veilig. Je kind kan dan niet zijn vingertjes, speelgoed of andere dingen in het stopcontact stoppen. Het belangrijkste is de stopcontacten te beveiligen waar je kind het gemakkelijkst bijkomt.

Waarom je stopcontacten moet beveiligen tegen kleine handjes?

Kinderen vinden het leuk om hun speelgoed of handjes ergens in te wurmen. Dit kan ook gemakkelijk in een stopcontact. Als je het stopcontact beveiligt kan het kind hier niets in duwen. De stopcontacten die lager dan anderhalve meter van de vloer zijn kun je beveiligen maar ook stopcontacten waarbij je kind gemakkelijk bij kan. Vooral op de plaatsen waar je kind vaak komt dienen de stopcontacten beveiligd te worden. Denk hierbij aan de woonkamer en slaapkamer.

Je kunt een veilig stopcontact hebben op verschillende manieren. Zo weet je altijd dat het stopcontact veilig is. Niet ieder stopcontact hoef je te beveiligen. De lage en gemakkelijke stopcontacten waar je kind bij kan moeten kindvriendelijk worden gemaakt. Je beschermt het kind ermee. Hoe kun je een stopcontact het beste beveiligen? Dat leggen we je hieronder uit.

Neem een kinderveilig stopcontact

Je hebt stopcontacten die kindveilig zijn. Deze worden ook wel kindveilige wandcontactdozen genoemd. Een kinderveilig stopcontact heeft een vast afdekplaatje die de opening van het stopcontact dichthoudt. Het afdekplaatje zal pas open gaan wanneer je er een stekker erin wilt doen. Je moet dan beide openingen tegelijk aandrukken bij een wandcontactdoos die kind veilig is.

Voor een jong kind is het onmogelijk om dit te doen en kan er dan ook niets induwen. Voor een volwassene is het even wennen deze stopcontacten te gebruiken. Een kinderveilige wandcontactdoos is duurder dan andere opties voor het beveiligen van de stopcontacten. Het werkt wel effectief tegen de kleine grijpgrage handjes.

Bedek bestaande stopcontacten af met een afdekplaatje

Een andere optie om een veilig stopcontact te creëren voor je kinderen is een afdekplaatje te kopen. Deze zijn los verkrijgbaar in winkels. Deze kun je dan plaatsen op de bestaande stopcontacten. De afdekplaatjes zijn er ook voor de ongeaarde stopcontacten. Het afdekplaatje zorgt ervoor dat de stopcontacten onzichtbaar zijn voor je kind. 

Deze afdekplaatjes zijn niet geschikt bij stopcontacten waarop apparaten zitten met meer dan 1000 Watt. Het plaatje kan te heet worden en daardoor smelten. De afdekplaatjes dien je ook niet te plaatsen op een stopcontact waar de stekker komt van je wasmachine.

Blinde pluggen in het stopcontact

Voor stopcontacten heb je ook de blinde pluggen. Het zijn speciale pluggen die geplaatst kunnen worden in stopcontacten. Het is de minst betrouwbare optie maar werkt wel. Wanneer je het stopcontact wilt gebruiken dan hoef je alleen de plug eruit te halen. Dit kan gemakkelijk met je nagels of een sleutel bijvoorbeeld die er bijgeleverd wordt. Je mag dan nooit vergeten na het stofzuigen bijvoorbeeld om de plug weer in het stopcontact te stoppen.

De blinde pluggen zijn ideaal voor stopcontacten die je niet veel nodig hebt. Voor kinderen is de blinde plug niet de beste oplossing voor de beveiliging. Als kinderen namelijk het door hebben kunnen ze alsnog de pluggen verwijderen en er dingen instoppen zoals vingertjes of speelgoed. Er zijn veiligere opties voor de beveiliging van stopcontacten die beter werken. Blinde pluggen zijn goed voor de minst gebruikte stopcontacten.

Wat zijn de voordelen van een stopcontactbeveiliging?

Het grootste voordeel van een veilig stopcontact is de veiligheid van je kind. Je voorkomt dat je kind schade oploopt of dat deze geëlektrocuteerd wordt. Dit kan namelijk gebeuren wanneer een kind zijn vingertjes of speelgoed erin stopt. Een beveiliging voor je stopcontact kun je bij alle soorten stopcontacten gebruiken. Dat kan bij een normaal stopcontact, een stopcontact splitter of bij een stekkerdoos.

Alle stopcontacten in je huis kun je beveiligen waardoor je kind beschermd blijft. Het plaatsen van een stopcontactbeveiliging is gemakkelijk. De huidige stopcontacten beveiligingen zijn zelfklevend waardoor je alleen maar hoeft aan te drukken tegen het stopcontact. Je kunt er jarenlang van plezier hebben wanneer deze goed zijn geplaatst.

Als je kinderen ouder zijn dan kun je de beveiliging verwijderen zonder moeite. Het is ook mogelijk deze gewoon te laten zitten. Veilig is het dan altijd.

Wat zijn de nadelen van een stopcontactbeveiliging?

Er zijn beveiligingen die niet op elk stopcontact kunnen. Er moet ook rekening worden gehouden waar je ze wilt hebben. Een stopcontact waarop een wasmachine draait is dit af te raden. Daar zijn stopcontacten beveiligingen minder geschikt voor. De beveiligingen kunnen door de warmte smelten. Kies ook niet altijd voor de goedkoopste variant dat zorgt voor minder veiligheid. 

Het is mogelijk dat bij de goedkope varianten van stopcontactbeveiliging deze snel los laten. Je moet dan vaker deze gaan vastplakken. Je betaalt dan uiteindelijk meer en het is niet meer zo veilig wanneer het loslaat. Een iets duurdere optie is dan beter waardoor het veilig blijft. Er zijn stopcontacten beveiligingen die ertussen te veel ruimte laten. Je kind heeft dan nog de mogelijkheid om zijn vingertjes erin te stoppen.

Let op de eigenschappen van een stopcontactbeveiliging

Als je een beveiliging zoekt voor je stopcontacten is het belangrijk te letten op de geschiktheid. Is het een bescherming die op alle stopcontacten kan. Een draaimechanisme is ideaal want dat maakt het veiliger omdat je kind het niet gemakkelijk kan draaien. Het draaimechanisme is voor volwassenen vaak nog wennen. Voor een kind is het lastiger. 

Kies voor een gemakkelijke montage bij een stopcontactbeveiliging. Een stopcontactbeveiliging dat gaat met 3m tape is het beste. Check ook hoe je het stopcontact beveiliging kunt vastmaken op een gemakkelijke manier. Kies altijd voor stopcontacten beveiligingen die een A-merk zijn. Ze bieden de beste kwaliteit en de beste beveiliging voor je kind.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart