Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Hoe beveilig je kleine kinderhandjes tegen stopcontacten en elektrische apparaten?

Een van de eerste dingen waar mensen zich zorgen om maken bij een nieuwe baby is natuurlijk de veiligheid van het kindje. Hoewel deze misschien direct na de geboorte niet kan bewegen, zal het niet lang duren voordat de baby rond het huis gaat kruipen. In ons huishouden zijn vaak een hoop spullen die erg gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. Stopcontacten zijn vaak een van de eerste dingen waar mensen aan denken wanneer ze hun huis babyproof gaan maken. Zo beveilig je het kind tegen de gevaarlijke stopcontacten!

Stopcontacten zijn erg gevaarlijk

Bijna iedereen weet wel hoe gevaarlijk stopcontacten zijn. Voor de mensen die het niet weten leggen we het kort nog even uit. Wanneer je een elektrisch apparaat wil gebruiken moet je eerst de stekker in het stopcontact doen. De meeste elektrische apparaten werken op een veilig voltage zodat je niet dood kan gaan aan contact met een van de componenten. Deze stroom wordt DC (Direct Current) ofwel gelijkstroom genoemd. Omdat deze voltage vaak zeer laag is en er ook een lage spanning in het circuit is, kan deze niet veel schade aanrichten. 

Om de stroom van de energiecentrale naar onze stopcontacten te brengen wordt echter AC (Alternating Current) ofwel wisselstroom gebruikt. Deze stroom is vaak in erg hoge voltages aanwezig, zoals bijvoorbeeld de 230V die uit het stopcontact komt. Als je een van de contacten aanraakt in het stopcontact gaat er een enorme stroom schok door je lichaam. Dit is de elektriciteit die de kortste weg naar de grond aan het vinden is. Dit kan ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Kleine kindjes hebben hier echter geen besef van en kunnen daarom hun vinger of iets rond en van metaal proberen te steken in het stopcontact. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk. 

Hoe bescherm je het kind?

Er zijn een aantal manieren waarop je ervoor kan zorgen dat je de handjes van je kindje kan beschermen tegen stopcontacten. Door dit te doen zorg je ervoor dat je kind veilig rond kan kruipen, lopen en spelen in je woning. 

Kindveilige stopcontacten

De meeste stopcontacten zijn op de hoogte van het kind wanneer deze het huis rond probeer te kruipen. Deze stopcontacten wil je natuurlijk kunnen afschermen zodat het kind niet in gevaar komt. Er zijn een hoop verschillende manieren waar je dit op kan doen. Een kinderveilig stopcontact is bijvoorbeeld een ideale oplossing. 

Op het stopcontact zit een afdekplaatje. Dit afdekplaatje kan alleen gedraaid worden wanneer beide pinnen van de stekker in contact komen met het plaatje. Deze stopcontacten zijn misschien moeilijk om aan te wennen omdat de stekker in het stopcontact nog aardig lastig kan zijn in het begin. Voor je kindje is het echter onmogelijk om wat in het stopcontact te spelen. Dit is echter wel de duurste oplossing voor het probleem. 

Maak alleen gebruik van de hoge stopcontacten

Voor de meeste kinderen zijn stopcontacten nou eenmaal erg interessant, zowel als de stekkers. Probeer daarom zo min mogelijk de stopcontacten bij de grond te gebruiken. Het beste is om deze af te dekken. Ook wanneer de stopcontacten in gebruik zijn kunnen de kinderen namelijk de neiging krijgen om de stekker eruit te halen en hiermee te spelen. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk voor het kind, omdat dit het makkelijker maakt om direct in contact te komen met de elektriciteit. 

Laat de oplader van je telefoon of van je laptop nooit in het stopcontact zitten en probeer te vermijden dat je kind de snoeren kan zien. Hiermee vermijd je de nieuwsgierigheid en interesse die het kind opwekt bij het zien van de snoeren. 

Hou je kinderen goed in de gaten

Misschien wel een van de meest zelfsprekende manieren hoe je het kind weg kan houden van de stopcontacten is door goed op te letten. Wanneer je kind in de buurt komt van een stopcontact of hiermee begint te spelen, kan je ze aanleren dat dit slecht is en ze ervan proberen weg te houden. 

Het is niet nodig om je stopcontacten volledig af te dekken als je goed op je kindje let wanneer deze aan het spelen of aan het rondkruipen is. Het is misschien wel lastig om de hele tijd te blijven opletten. 

Dek je stopcontacten af wanneer je weggaat van huis

Moet je toch even boodschappen doen en je kind alleen achterlaten, maar wil je wel zeker weten dat deze veilig is? Haal dan alle stekkers uit de stopcontacten waar het kind bij kan en berg deze op zodat het kind ze niet kan zien. De stopcontacten die niet in gebruik zijn maar wel in het bereik van het kind zijn kunnen het beste worden afgedekt met schilderstape of natuurlijk een cover voor je stopcontacten die je kan kopen op het internet. 

Je kind zo goed mogelijk beschermen

Wanneer je kindje net geboren is wil je deze natuurlijk zo veilig mogelijk houden. Door de stopcontacten te beschermen kan je dit op de beste manier doen. Alle stopcontacten in huis vervangen met kindvriendelijke wandcontactdozen is misschien niet de goedkoopste optie, maar wel de beste. Wanneer je op zoek bent naar een goedkopere oplossing kan je dus gebruik maken van een van de andere opties uit de lijst. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je woning optimaal is beschermd tegen het nieuwe kindje dat bij jullie komt wonen en voorkomen dat deze in contact komt met een stopcontact.

Er zijn een hoop producten die je kan gebruiken om je stopcontact te beveiligen. Er zijn bijvoorbeeld plugjes die je vast kan plakken in het stopcontact om ervoor te zorgen dat je kinderen hier geen contact mee kunnen maken. Het nadeel hiervan is echter wel dat je zelf ook niet bij het stopcontact kan. Door de stopcontacten te gebruiken die hoger op de muur zitten en waar het kind niet bij kan, zorg je er toch voor dat je kind optimaal wordt beschermd tegen de stopcontacten. De elektriciteit die vrijkomt bij contact met een stopcontact is namelijk erg gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn!

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart