Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Zo maak je stopcontacten en andere electra schoon

Stopcontacten en andere electra dien je veilig schoon te maken. Stopcontacten worden gemakkelijk vergeten en mensen vinden het soms ook spannend om deze schoon te maken. Je moet altijd voorzichtig zijn met elektriciteit en water. Het is belangrijk om af en toe de stopcontacten en andere electra schoon te maken. Hoe je dat kunt doen? Dat leggen we je graag uit.

Stopcontacten schoonmaken

Als stopcontacten alleen stoffig zijn dan kun je deze afnemen met een droge stofdoek en speciale borsteltjes. De buitenkant neem je af met de stofdoek en voor de binnenkant van het stopcontact gebruik je het speciale borsteltje. De borsteltjes passen precies in het stopcontact. Heb je geen borsteltje dan kun je ook met de stofdoek de binnenkant schoonmaken. Dat moet je wel voorzichtig doen. Is de buitenkant van het stopcontact vettig dan zou je het vetvrij kunnen maken met een licht vochtig doekje.

Soms is het nodig om een stopcontact een intensieve schoonmaakbeurt te geven. Hierbij is het nodig dat je het stopcontact losschroeft. Dat moet veilig gebeuren. Voordat je het stopcontact gaat schoonmaken is het belangrijk dat je de stroom ervan af haalt. Wanneer de stroom eraf is, kun je het stopcontact losschroeven. Je draait de schroef in het midden los. Het plaatje zit nu los waardoor je het kunt verwijderen. Je kunt nu het stopcontact schoonmaken met een beetje soda of met water en afwasmiddel.

Als het vuil wat hardnekkiger is, kun je het stopcontact even laten weken. Het vuil op het stopcontact gaat dan gemakkelijker eraf. Droog het stopcontact goed af en laat het nog even ergens liggen zodat het goed droog is voordat je het weer gaat plaatsen. Als je het stopcontact weer hebt geplaatst dan kun je de stroom weer erop zetten. Je kunt ook stopcontacten wekelijks schoonmaken met een babydoekje dat vochtig is. 

Lichtschakelaars schoonmaken

Een lichtschakelaar krijg je met nagellakremover of aceton gemakkelijk schoon. Het werkt goed voor vuil en verf op de lichtschakelaar. Je dept de nagellakremover op een microvezeldoek en maakt de lichtschakelaar schoon ermee. Gebruik voor het schoonmaken van lichtschakelaars een zachte microvezeldoek. Je kunt het doek licht bevochtigen. Zorg ervoor dat het doek niet te nat wordt van de vloeistof want dat kan tussen de kieren komen. Je kunt dan een elektrische schok krijgen.

Verlengsnoeren schoonmaken

De verlengsnoeren die overal liggen worden ook vuil doordat ze op plekken liggen waar veel stof bijkomt. De verlengsnoeren worden geregeld vergeten omdat ze uit het zicht liggen. Het is belangrijk dat je het verlengsnoer uit het stopcontact hebt voordat je deze gaat schoonmaken. Je kunt nu het verlengsnoer eenvoudig schoonmaken met een beetje dasty ontvetter en een microvezeldoekje. Je hebt geen water nodig. 

Stekkerdozen kun je op dezelfde manier schoonmaken. Met de dasty ontvetter gaat het vuil er gemakkelijk vanaf. Voor de gaatjes van stekkerdozen gebruik je wattenstaafjes. Als je werkt met electra is het belangrijk dat je nooit vergeet de stroom eerst eraf te halen voordat je begint. Je voorkomt hiermee ongelukken. Let altijd erop wanneer je met elektriciteit en water bezig bent. Het water is een geleider voor de elektriciteit. Een natte stekkerdoos kun je het beste vermijden omdat dit brand kan veroorzaken.

Oplader voor smartphone

De oplaadpoort van de smartphone kan vies zijn waardoor de telefoon niet meer oplaadt. Je moet het vuil verwijderen van de oplaadpoort. Dat kun je het beste doen met een plastic of houten tandenstoker. Je hebt geen schoonmaakalcohol nodig hiervoor. Je loopt ook het risico op beschadiging van je aansluiting

Duw zachtjes de tandenstoker in je oplaadpoort. Je kunt het vuil voorzichtig uit de oplaadpoort schrapen. Alle stofdeeltjes en pluisjes zullen uit de oplaadpoort komen waardoor je het kunt verwijderen. In een oplaadpoort zitten allerlei onderdelen die klein zijn en kunnen breken of buigen wanneer je het niet voorzichtig schoonmaakt. 

Gebruik nooit metalen voorwerpen zoals een naald of paperclip om een oplaadpoort schoon te maken. Het kan ertoe leiden dat je telefoon flinke schade oploopt. Je kunt met een zaklamp in de oplaadpoort kijken of alle vuil verwijderd is. De buitenkant kun je voorzichtig afnemen met een licht bevochtigd doekje.

Hoe maak je een elektrische tandenborstel schoon?

Een elektrische tandenborstel en de opzetborstels moet je regelmatig schoonmaken zodat ze goed blijven werken en langer meegaan. De tandenborstel maak je na gebruik goed schoon door de opzetborstels en de borstelharen onder water goed te spoelen met water. Het handvat kun je met een natte doek schoonmaken. Elke week kun je de elektrische tandenborstel grondig schoonmaken door de volgende punten te doen.

  • Verwijder eerst de opzetborstel
  • De onderkant van de opzetborstel spoel je af met warm water
  • Heb je een tandenborstel met een metalen aandrijfas. Spoel deze af met warm water
  • De onderkant van het handvat kun je schoonmaken met een vochtig wattenstaafje
  • Gebruik een licht vochtige doek voor het gehele oppervlak 

Het is niet verstandig om je elektrische tandenborstel, oplader en opzetborstels in een vaatwasser te doen. Je elektrische tandenborstel kan beschadigd raken.

Een computerscherm schoonmaken

Als je een computerscherm schoon gaat maken moet dit voorzichtig gebeuren. Je kunt namelijk een hoop schade aanrichten bij het schoonmaken van je computerscherm. Gebruik voor het schoonmaken van je computerscherm geen schoonmaakproducten. Als je werkt met agressieve chemicaliën op het computerscherm dan kan de coating wegslijten. Gebruik ook geen babydoekjes voor je computerscherm.

Gebruik geen papieren handdoeken of t-shirts om je computerscherm schoon te maken. Een computerscherm is namelijk kwetsbaar. Voordat je het scherm gaat schoonmaken is het belangrijk om de computer uit te zetten. Je kunt het vuil beter zien en het is veiliger voor de computer. Met een microvezeldoek kun je het stof gemakkelijk afnemen. Dat doe je door zachtjes met het doek over het scherm te gaan.

Is je computerscherm erg vies dan kun je gebruik maken van een speciale reinigingsvloeistof of gedestilleerd water. Sproei de vloeistof op een microvezeldoekje en veeg zachtjes over het computerscherm. Het kan namelijk in de randen komen van je scherm als je direct de vloeistof erop zou spuiten.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart