Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Een nieuwe computer, deze hacks mag je niet missen

Heb je net een nieuwe computer gekocht? Het is belangrijk dat je de computer dan veilig maakt. Je pc veilig maken betekent dat je deze voorziet van een goede firewall of virusscanner maar ook zorgt dat die up-to-date blijft. Het opschonen van de computer tussendoor kan je voor veel narigheid beschermen aan de computer. Met een goede virusscanner en firewall houdt je hackers uit je computer en met het opschonen houd je computer lekker snel. Met een paar tips kun je jouw computer snel en veilig houden.

De Windows update voor de veiligheid

Je hebt een nieuwe computer gekocht. Als eerste ga je de pc installeren. Wanneer je de pc geïnstalleerd hebt ga je de windows update doen. Dat is belangrijk voor de veiligheid. Als het goed is gaat windows automatisch de updates binnenhalen tussendoor. 

Als je klaar bent met je nieuwe pc installeren kun je deze in Windows zelf halen. Zo kun je de eerste keer de windows update laten doen. Het kan even duren voordat de updates klaar zijn omdat het de eerste update is op je nieuwe pc. De updates zul je dan tussendoor automatisch blijven krijgen.

Een Windows virusscanner en een Windows Firewall

Je bent klaar met je pc installeren en hebt de windows update klaar. Je pc kun je nu beveiligen met een Windows virusscanner en een Windows firewall. Windows zelf heeft een virusscanner die je kunt gebruiken. Deze beschermt je prima tegen virussen en spam die niet goed is. De virusscanner van windows staat standaard al aan dus je hoeft er niet veel voor te doen.

De Windows firewall beschermt je tegen hackers die proberen in je computer te komen. De firewall van windows staat standaard aan. Dus na je pc installeren ben je met de firewall al beschermd. En is dat niet het geval kun je dit zelf aanzetten. Voordat je begint met surfen op het internet op je nieuwe computer is het belangrijk dat je eerst de beveiligingssoftware hebt gedownload.

Het registeren van je computer

Heb je net een computer gekocht en geïnstalleerd en de beveiligingssoftware erop gezet dan kun je jouw computer registreren. De registratie gebeurt op de website van de fabrikant of de leverancier. Het registeren kan nuttig zijn omdat je meteen rechtstreeks wordt geïnformeerd over updates van jouw computer. Een registratie van de pc is nuttig. 

Het is ook nuttig wanneer je een laptop hebt bijvoorbeeld omdat je dan bewijzen hebt dat die van jou was als die gestolen was. Je hebt dan alle nuttige informatie van jouw computer. Het registreren kan ook gemakkelijk zijn wanneer je met of zonder betaling services kunt activeren waardoor je computer bij diefstal kan worden teruggevonden. 

Je nieuwe computer wordt traag. Wat nu?

Een computer wordt trager wanneer je deze vaak gebruikt. Dat komt omdat je programma’s downloadt, surft op het internet e.d. Je zou graag willen dat die weer sneller werkt. Je zou dan programma’s kunnen kopen om je computer op te schonen. Echter is dat niet nodig. Windows heeft gratis hulpprogramma’s waarmee je de computer snel kunt opschonen van overbodige rommel. 

De computer prestatie zal verbeteren en sneller weer werken. De programma’s van windows zijn altijd wel veilig te gebruiken. Een windows register of defragmenteren op je nieuwe computer kun je beter niet doen. Het levert ook niet echt een verbetering op. Het kan zelfs slijtage of fouten veroorzaken. 

De downloadmap van je nieuwe computer opruimen

Als je een nieuwe computer hebt en begint met surfen e.d. gaat je browser alle gegevens bewaren en zet deze in de downloadmap. De map kan op den duur een grote hoeveelheid aan bestanden bevatten die je niet meer gebruikt. Je kunt deze dan gaan opruimen. De bestanden kunnen e-mail bijlagen zijn of programma’s die je een keer hebt geïnstalleerd. De map downloads kun je snel openen waardoor je alles kunt verwijderen.

Maak een goede back-up van je computer

Een goede schoonmaakbeurt van je computer zorgt ervoor dat je computer in een goede conditie is. Het is belangrijk dat je van de computer een back-up maakt. Dat kan helpen wanneer er iets mis gaat met je systeem. Je kunt dan altijd terug naar jouw opgeruimde computer via een extern opslagmedium. Bijvoorbeeld een extern usb harde schijf of een programma. Er zijn programma’s die gratis zijn en die je kunt gebruiken. 

Je eigen gebruikersnaam en wachtwoord

Net klaar met je pc installeren? Je kunt de pc die je net gekocht en geïnstalleerd hebt beveiligen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Je zorgt op die manier ervoor dat niet iedereen zomaar in je computer kan komen. Je kunt het zien als een extra beveiliging. Als je zelf de computer start dan moet je zelf ook altijd inloggen met de gebruikersnaam en wachtwoord.

De standaard browser veranderen naar chrome browser

De meeste computers zijn uitgerust met Internet Explorer en het Microsoft Edge. Je kunt dan nog gebruik maken van de vertrouwde browser die je altijd had. Wil je toch overstappen naar een andere browser dan zou dat kunnen naar de chrome browser van Google. De browser is gebruiksvriendelijk en snel en heeft uitbreidingsmogelijkheden. De browser biedt je ook bescherming tegen bedreigingen van buitenaf.

Een office pakket mag niet ontbreken op je nieuwe computer

Er zijn mensen die willen naast internetten ook kunnen schrijven of iets berekenen op hun computer. Dat kan met een office pakket. Je het office pakket kunnen nemen van Microsoft maar dat is vrij duur. Als je het veel gebruikt is het zeker de moeite waard die aan te schaffen. 

Gebruik je minder het programma kun je ook kiezen voor een alternatief. Een alternatief zou kunnen zijn de gratis online versie van Microsoft. Het enige wat je dan nodig hebt, is een Microsoft account. Je kunt dan berekeningen maken of schrijven wanneer het nodig is. 

De software op je pc installeren

De software die je hebt gehad op je oude pc moet je opnieuw installeren. Deze kun je niet overzetten. De apps kun je gewoon weer downloaden. 

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart