Zo werken radiatoren

Radiatoren vind je in diverse uitvoeringen terug door je hele woning als het goed is. Van de woonkamer tot de badkamer bevinden zich doorgaans radiatoren. Radiatoren vormen samen met de CV ketel een verbonden systeem, wat geactiveerd wordt zodra de thermostaat in huis aanslaat. Je bepaalt uiteraard zelf wanneer dit het geval is. Stel jij de thermostaat af op bijvoorbeeld 21 graden, wat de meest gangbare huiskamertemperatuur is, dan zal de thermostaat de CV ketel in werking doen stellen wanneer de gemeten temperatuur daalt onder de 21 graden. 

Heb jij daarbij ook nog eens een slimme thermostaat, dan kun je ook van een afstand de huiskamer temperatuur regelen, want het is lang niet altijd nodig om deze temperatuur te willen bereiken. Bepaal wat voor jou de ondergrens is, bijvoorbeeld 18 graden en stel hierop je thermostaat af. 

Hoe werkt de radiator? 

Radiatoren worden van bovenaf gevuld met heet water, afkomstig van de CV ketel. Heet water loopt door middel van leidingen door de woning. De afgifte van het water wordt beïnvloed door de stand van de radiatorknop. Afhankelijk van de stand vult de radiator zich met een bepaalde hoeveelheid heet water. Dit water zakt naar beneden, koelt daarbij wat af en stroomt weer door naar de CV ketel, waar het weer verwarmt wordt. We horen het water dan ook regelmatig borrelen door de leidingen. 

Warmte stijgt op

Binnen één ruimte kunnen temperatuurverschillen aanwezig zijn; doordat warme lucht lichter weegt dan koude lucht, zal warme lucht altijd naar boven stijgen. Dit is dan ook de reden dat men radiatoren altijd dichter bij de grond plaatst. Het is tevens noodzakelijk dat radiatoren hun warmte goed kunnen doorgeven aan de omringende lucht. Plaats dus nooit te dicht meubelen op de radiator, en leg geen spullen op de radiator. Doe je dit wel, dan verhinder je het proces van opstijgende warmte. Een badkamer zal minder goed verwarmd raken indien de design radiator (handdoekradiator) geheel bedekt is met vochtige handdoeken. Niet doen dus! Wil je toch een handdoek drogen, plaats deze dan bij voorkeur op een van de onderste stangen. 

Wil jij hogere stookkosten vermijden, zorg er dan altijd voor dat de radiatoren vrij spel hebben en de omringende lucht goed kunnen verwarmen. 

Radiatorbekleding

Oude radiatoren zijn meestal geen aanwinst voor het interieur. Ben jij die grijze, verouderde radiator zat? Overweeg dan een nieuwe radiator aan te schaffen. Het is natuurlijk aantrekkelijk om radiatorbekleding te plaatsen, maar helaas zal dergelijke bekleding vaak verhinderen dat warmte goed kan opstijgen. Iets wat zorgt voor hogere stookkosten en dat is waar niemand op zit te wachten in deze tijd. Nieuwe radiatoren geleiden het beste, ze zijn daar speciaal voor ontworpen. Uiteindelijk betaalt zich dat uit in lagere stookkosten.

De nieuwste generatie radiatorbekleding bestaat vaak uit metaal; een product wat natuurlijk véél beter warmte geleidt dan hout. Overweeg je dus om toch te kiezen voor radiatorbekleding, kies dan voor de metalen variant. 

Related Posts

Oral-B iO 10: Slimme Tandenborstel voor Perfecte Verzorging

In de wereld van mondverzorging maakt technologie steeds meer baanbrekende vooruitgangen, en de Oral-B iO 10 is een perfect voorbeeld van hoe innovatie de dagelijkse gezondheidsroutines kan verbeteren. Als de…

Begrip van Magneetventielen in Elektrische Systemen

Magneetventielen spelen een belangrijke rol in vele elektrische systemen en worden dan ook toegepast in vele industrieën, vooral daar waar elektronica en elektrische apparaten een rol spelen. Wat magneetventielen zijn,…