Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

De beste tips om te besparen op je energierekening in 2023

Je krijgt te maken met energiekosten. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Wist je dat je kunt besparen op je energierekening? De energieprijzen rijzen omhoog. Door op een aantal dingen te letten kun je besparen op je energiekosten. Soms hoef je maar een aantal aanpassingen te doen om de energiekosten omlaag te krijgen. Wil je meer weten over het besparen van je energie? Lees dan hieronder gauw verder!

De verwarming lager zetten

Je kunt energie besparen door de verwarming lager te zetten. Je kunt de verwarming ook uitzetten wanneer je het niet snel koud hebt. Als je niet thuis bent is het verstandig om de verwarming ook uit te zetten. Op deze manier voorkom je dat er gewarmd wordt in je huis zonder dat iemand aanwezig is. Dat is onnodig energie verbruiken. 

Je kunt dit ook laten regelen door een slimme thermostaat. Deze kun je zelf instellen. De slimme thermostaat weet dan wanneer je thuis of uit huis bent. De slimme thermostaat zet de verwarming uit op het moment dat je het huis verlaat. Als je weer thuiskomt zal je woning weer verwarmd zijn. Je kunt de slimme thermostaat  instellen voor iedere kamer apart. 

Zo worden alleen de kamers verwarmd waar iemand aanwezig is. Hiermee kun je besparen op je energiekosten. Als je de verwarming lager zet kan dat op jaarbasis veel schelen. Als je de verwarming uit of lager hebt staan, kun je de woning nog verwarmen. Bijvoorbeeld als je de oven gebruikt hebt. Als de oven open staat, verwarm die jouw huis waardoor je het warm zult hebben.

Vervang je lampen voor spaarlampen

Heb je in jouw huis gloeilampen dan zou je deze kunnen vervangen voor spaarlampen. Je kunt ook ledlampen gebruiken. Een spaarlamp of ledlamp gebruikt minder stroom dan een gloeilamp. Een gloeilamp die brandt, gebruikt net zo veel stroom als acht lampen met ledverlichting. Dat is zonde en ook niet handig. 

Stel je voor dat je op vakantie bent en je bent vergeten die gloeilamp uit te doen. Het zijn onnodige kosten die je maakt en die je terugvindt op je energierekening. Met een ledlamp of spaarlamp zul je minder stroom gebruiken.

Pas je eigen gedrag aan in huis

Als je wilt besparen op je energierekening kan het handig zijn om je gedrag aan te passen in de woning. Het kan gaan om kleine dingen die je kunt veranderen. We zetten een aantal praktische dingen op een rij waardoor je energie kunt besparen.

  • Doe in iedere kamer waar niemand is het licht uit. (geldt ook bij het verlaten van een ruimte)
  • Schakel alle apparaten uit die je niet gebruikt. Dat kan je veel stroomverbruik schelen
  • Gebruik zo min mogelijk een droger. Laat de was drogen aan een wasrek
  • Houd je verwarming in de gaten. Doe deze alleen aan in de ruimte waar je bent

Laat niet alle apparaten aanstaan

De apparaten die je niet gebruikt kun je uitzetten. Het is een nutteloos energieverbruik. Het is de bedoeling deze apparaten ook helemaal uit te zetten. Laat de apparaten niet op standby staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tv. Als je de tv op standby laat staan verbruik je 75 procent energie. 

Alles wat op standby of aanstaat zonder dat je het gebruikt is onnodig energieverbruik. Je betaalt jaarlijks 35 euro aan stroom extra als de tv op standby blijft staan. Door alles uit te zetten kun je flink besparen op je energiekosten. Haal ook je oplader uit het stopcontact wanneer je telefoon is opgeladen. 

Als apparaten nog in standby staan gebruiken ze nog stroom. Dit stroomverbruik wordt ook wel het sluipverbruik genoemd. Je kunt deze energiekosten vermijden door eenvoudig de apparaten uit te zetten of uit de stekker te halen. 

Gebruik minder water door korter te douchen 

Het is beter om te douchen in plaats van te baden. Het is namelijk energiezuiniger namelijk. Om nog meer kosten te besparen op je energierekening zou je korter kunnen douchen. Je verspilt minder water wanneer je korter gaat douchen. Je zult minder energie verbruiken door minder te gaan douchen. 

Je kunt hiermee besparen op je energierekening. Door minder water te gebruiken zal je waterrekening lager worden en zul je kunnen besparen op je energiekosten. Een waterbesparende douchekop kan je helpen om te besparen op je energierekening. Met een waterbesparende douchekop verbruik je minder water dan met een normale douchekop.

Maak gebruik van energiezuinige apparaten 

Als je huishoudelijke apparaten in huis hebt die oud zijn, kun je het beste vervangen voor een energiezuinig apparaat. De oudere apparaten zullen veel stroom verbruiken. In plaats dat je deze wilt repareren kun je het beste een nieuwe aanschaffen. Meestal is een energiezuinig apparaat duurder in de aanschaf, maar je verdient het snel terug omdat je minder energie verbruikt waardoor je geld bespaart. 

Wees slim met het wassen van je kleding

Je kleding wassen is nodig. Echter kun je dan ook op bepaalde dingen letten. Gebruik alleen de wasmachine wanneer die vol is. De broeken en shirts was je het beste op 30 of 40 graden. Laat je was draaien met een kort programma.

Controleer of het in jouw huis tocht

Als het tocht in je huis is, zul je het snel kouder hebben. Doordat het kouder is, ben je meer geneigd om de verwarming aan of hoger te zetten. Hierdoor worden je energiekosten hoger. Je kunt de energie besparen door je huis te controleren op tocht. Je kunt kieren en spleten dichten en je kunt tochtstrips plaatsen op de deuren en ramen. De kozijnen kun je dicht kitten. Het zal warmer in je huis blijven wanneer je geen tocht hebt. Je hoeft niet altijd de verwarming aan.

Je huis goed isoleren

Tocht in je huis is funest voor je energierekening. Dat geldt ook voor de isolatie. Een huis dat goed geïsoleerd is zal langer warm blijven dan een huis dat minder geïsoleerd is. Jouw huis voelt kouder aan door het warmteverlies. Je kunt flink de energie verlagen wanneer je de vloeren, daken en muren goed isoleert.

Tags:

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart