Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Schakelmateriaal regelt de elektriciteit

Schakelmateriaal komen we in de woning tegen om apparaten en verlichting aan te sluiten op de stroomvoorziening en om lampen uit en aan te doen. Niet zo bijzonder misschien, maar toch is het een belangrijk element voor ons dagelijkse comfort. Een woning zonder elektriciteit is in feite onbewoonbaar.

Wat is schakelmateriaal?

Schakelmateriaal bestaat uit drie onderdelen. Het basiselement wordt in een muurdoos ingebouwd en dient als schakelaar of wandcontactdoos. Het basiselement wordt afgeschermd met een lichtknop of stopcontactplaat. Een afdekraam zorgt voor een fraaie aansluiting. Schakelmateriaal is in verschillende materialen en kleuren verkrijgbaar. Ook de vormgeving kan verschillen, van standaard schakelmateriaal tot design.

Schakelaars en stopcontacten

Wandcontactdozen zijn er met en zonder randaarde. Naast elektriciteit zijn er ook wandcontactdozen voor data. Deze contactdozen zijn voorzien van een USB-aansluiting. Bij schakelaars is er veel mogelijk. Meestal zijn het klikschakelaars die ook voorzien kunnen worden met een oriëntatielicht of van een bewegingsmelder. Met dimmers is de lichtsterkte te bedienen. Ze zijn er met een draaiknop of met een wipschakeling. Met een wisselschakelaar kun je één lichtpunt met twee schakelaars bedienen en bij een kruisschakelaar heb je drie schakelmogelijkheden. Schakelaars met een tijdinstelling zien we vaak in badkamers en toiletten voor de ventilator. Voor jaloezieen zijn er aparte schakelaars.

Schakelaars en stopcontacten

Gira schakelmateriaal wordt veel gebruikt

Het merk Gira biedt kwaliteit van schakelmateriaal in verschillende uitvoeringen. De Gira Standaard 55 collectie zien we in veel woningen. Het is feite het basis materiaal met een degelijke kunststof afwerking. Meer exclusief zijn de E2 en E3 series van Gira. Beide series bieden fraai vormgegeven schakelaars en stopcontacten waarbij de gira e3 serie een soft touch oppervlakte heeft. De E2 serie is verkrijgbaar in een edelstaal uitvoering wat niet alleen voor binnen, maar ook voor buiten geschikt is. Het materiaal is roestvrij en bestand tegen alle weersinvloeden. 

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart