Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

3 tips voor het aansluiten van een dimmer op een TL-lamp 

Door een dimmer te installeren, heb je de volledige controle op je armatuur. Je hoeft hierdoor niet meer constant een felle lamp aan te hebben in je woning, in plaats daarvan kun je het lichtniveau aanpassen. Zodoende kun je zelf de sfeer in de kamer bepalen. Met gloeilampen en LED-lampen kun je dit doen in combinatie met een dimmerschakelaar. Het is bij TL-verlichting echter lastig om een dimmer aan te sluiten, maar met de volgende tips is dit gelukkig alsnog mogelijk. 

Kies de juiste kabel 

Een gewone kabel kun je niet gebruiken voor het installeren van een dimmer op een TL-lamp, terwijl een netwerkkabel hiervoor natuurlijk ook niet geschikt is aangezien je dit voor heel andere doeleinden gebruikt. In plaats daarvan is het nodig om een 14/3 AWG-kabel te gebruiken voor dit klusje. Dit moet lopen tussen de wandschakelaar van Busch-Jaeger en het armatuur. Mogelijk kun je dit doen zonder de muur te hoeven slopen, al moet je wel de elektriciteit uitschakelen. Koppel vervolgens de draden van het armatuur los en bevestig de nieuwe kabels. Je kunt nu bij de wandschakelaar de oude draden losmaken en er uittrekken. Dit duurt mogelijk een tijdje, terwijl het in sommige gevallen niet eens mogelijk is. Waag wel een poging, hopelijk werkt het! 

Gebruik de juiste dimmer

Om ervoor te zorgen dat je je TL-verlichting kunt dimmen, is het belangrijk om de juiste dimmerschakelaar aan te schaffen. Een exemplaar voor gloeilampen zal namelijk niet werken met TL-lampen. Het is daarom nodig om een speciaal soort dimmer te kopen die speciaal geproduceerd is om gebruikt te worden met TL-lampen. Hiervoor kun je op het internet kijken, maar ook bij een bouwmarkt kun je informatie inwinnen over welke dimmer lichtschakelaar je moet aanschaffen.

Sluit de bedrading aan

Vervolgens is het zaak om de bedrading aan te sluiten in de wandschakelaar, gebruik hiervoor het volgende stappenplan:

  1. Breng de witte en aardedraden samen 
  2. Sluit de zwarte armatuurdraad aan op de rode schakelaar
  3. Sluit de rode draad aan op de oranje schakelaar
  4. Sluit de zwarte draden aan op de voedingslijn

Doe dit voordat je het armatuur zelf aansluit, wat je doet door de ballastdraden en de draden voor de dimmer te bevestigen met draadconnectoren. Hiervoor moet de oranje draad naar de rode draad lopen voordat je de witte draad kunt verbinden met de witte draden, de aardedraad met de aardedraad en de zwarte met de zwarte. Schakel de stroomonderbreker weer in nadat je de bedrading hebt voltooid om de dimmerschakelaar te testen.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart