Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Hier moet je op letten bij het installeren van kabels

Ga je kabels trekken of installeren? Dan komt daar absoluut veel bij kijken, zeker met al die kabels. Om ervoor te zorgen dat de kabels correct blijven werken voor een flink aantal jaren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor een probleemloze installatie. In dit artikel gaan we er stap voor stap op in.

Lees de wettelijke richtlijnen

Zorg dat je op de hoogte bent van de verordeningen, normen en richtlijnen zijn Europese en lokale regelgevingen die specifiek zijn voor de materialen die je gaat installeren. Bekijk deze van tevoren

Zorg voor smeermiddel, tape en een trekveer

Voor een optimale installatie, is het in sommige gevallen verstandig om gebruik te maken van kabel smeermiddelen. Hiervoor moet je nooit olieachtige of vettige stoffen gebruiken en zijn de gele varianten vaak het beste. Het trekken van kabels met glijmiddel voorkomt eventuele beschadigingen aan de draad- en kabelmantels in kleine buizen. Ook het hebben van aluminiumtape is verstandig. Zo kun je eventuele kabels bij elkaar houden. 

Daarnaast kun je een trekveer gebruiken. Dit is een stalen veer die kan helpen bij het trekken van draden. Aan het einde van de veer zit een oogje, waardoor de kabels vastgemaakt kunnen worden. Deze veer kan makkelijker door de buis heen worden getrokken dan de kabels, zeker als het gaat om lange kabels. Bij lange afstanden is het namelijk zelden haalbaar om de draden te trekken zonder hulpmiddel, dus een trekveer komt dan absoluut goed van pas. Door de stompe kop kun je bijvoorbeeld makkelijker door bochten heen en je weet -als de trekveer erdoorheen is- dat alle kabels op de juiste plek zitten. 

Een laatste tip: wanneer je kabels gaat trekken, doe dit dan nooit alleen. Je moet dit altijd met twee personen doen. Een persoon aan de invoer kant, en de ander aan de uitvoer kant waar de kabels uitkomen. Voorkom knikken en blijf communiceren tijdens het duwen van de trekveer.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart