Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Afgestudeerd in de Elektrotechniek: Dit kan je verwachten!

Net of bijna afgestudeerd in de Elektrotechniek? Dan staat je een mooie carrière te wachten. Met jouw diploma kan je veel kanten op. Om wat orde te scheppen in de chaos van mogelijkheden hebben we hier op een rij gezet wat je kunt verwachten.

Je kunt veel keuze verwachten 

Het “praktisch toepassen van elektriciteit” is letterlijk wat elektrotechniek betekent. We kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Mooi, want dit is precies waar jij als afstudeerder elektrotechniek in gespecialiseerd bent! Elektrotechniek is overal aanwezig: in je woning, in ieder gebouw, op straat en in iedere machine. Er is geen vakgebied waarbij je op zoveel verschillende locaties kunt werken. Jij hebt de keuze.  

Populaire sectoren elektrotechniek

Elektrotechnici zijn in vrijwel alle sectoren nodig, zo staan er momenteel onder andere veel vacatures technische dienst, elektromonteur en assemblagemonteur elektro open. Er zijn dan ook veel openstaande vacatures voor jou als afgestudeerde Elektrotechnicus. Zet voor jezelf eerst op een rij waar je graag mee bezig bent en kijk vervolgens welke mogelijkheden er zijn.

In jouw technische vakgebied ben je als Elektrotechnicus thuis in de 4 basisprincipes van elektrotechniek:  

  • Opwekken, met fossiele brandstoffen, op een duurzame manier zoals zon of windenergie of met een kerncentrale. Denk hierbij aan banen in de energiesector.  
  • Beheersen, opgewekte energie kan vaak niet worden opgeslagen, maar wordt meteen verzonden. Voor grootschalige energieopslag zijn naast het net zelf nog weinig oplossingen, banen hierin zullen R&D gericht zijn. 
  • Distribueren, om de opgewekte elektriciteit te transporteren zijn elektriciteitsnetwerken nodig. Onze grote netbeheerders zijn hiervoor verantwoordelijk, maar werken in de uitvoering veel samen met lokale partijen. 
  • Toepassen, elektrische energie gaat vanuit het net direct naar de vele gebruikstoepassingen, onder andere in de machinebouw, (proces)industrie en industriële automatisering. Maar denk ook aan alle service toepassingen bij zowel bedrijven als particulieren. 

Je moet je kennis up-to-date houden:  

Omdat de ontwikkelingen snel gaan in deze branche is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de regelgeving. Je moet op de hoogte blijven van veiligheidscertificaten zoals VCA en belangrijke Nederlandse Normen (NEN). Deze normen zijn bestaan uit NEN1010, een elektrische inspectie (norm) voor laagspanningsinstallaties, NEN2767, de norm voor conditiemetingen van bijvoorbeeld gebouwen en installaties en NEN3140, ook een norm voor elektrische installaties – laagspanning. Je hebt als Elektrotechnicus een goede basis met je opleiding Elektrotechniek en kunt vaak via je werkgever bijleren. Benieuwd naar de specifieke functie-eisen? Bekijk ze op synsel.nl.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart