Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Rolsteiger aanschaffen? Hier moet je op letten!

Ben jij van plan om te gaan klussen op hoogte? Om zo’n klus op een veilige, comfortabele en efficiënte manier te kunnen klaren, is een rolsteiger onmisbaar. In dit artikel lees je daarom waar je op moet letten bij het aanschaffen van een rolsteiger.

1. Kopen of huren?

Rolsteigers kun je kopen of huren. Als je de rolsteiger eenmalig nodig hebt en niet verwacht in de (nabije) toekomst weer te gaan gebruiken of simpelweg geen ruimte hebt om de rolsteiger op te slaan, is huren een uitkomst. Echter kunnen de huurkosten van een rolsteiger tegenwoordig flink oplopen. De huur van een rolsteiger kost al gauw enkele honderden euro’s, terwijl je er voor zo’n € 650 ook al een kunt kopen. Als je de ruimte ervoor hebt, komt kopen op de langere termijn zonder twijfel voordeliger uit. 

2. Incidenteel of intensief gebruik?

Rolsteigers zijn er in allerlei prijsklassen. Alhoewel over het algemeen geldt ‘hoe duurder, hoe beter’ betekent dit niet dat je daadwerkelijk de duurste rolsteiger nodig hebt. Als je van plan bent de rolsteiger intensief te gebruiken, veelvuldig op- en af te bouwen en dagelijks al dan niet wekelijks te belasten, is de kwaliteit van groter belang dan wanneer je de rolsteiger enkel incidenteel gebruikt bij het doe-het-zelven. In het laatste geval zal ook een goedkope(re) uitvoering voldoen. 

3. Afmetingen

Werkhoogte

Rolsteigers zijn beschikbaar voor werkhoogtes van zo’n 4 meter tot 15 meter. Met werkhoogte wordt de platformhoogte + twee meter bedoeld, uitgaande van een persoon van gemiddelde lengte met gestrekte armen. 

Platformlengte

Steigerplatforms zijn er doorgaans in drie verschillende lengtes: 1.90 m, 2.50 m en 3.05 m. Doorgaans geldt: hoe langer het platform, hoe meer werkruimte je hebt, hoe meer werkgemak je ervaart en hoe minder je de rolsteiger hoeft te verplaatsen. Bepaal de platformlengte aan de hand van de ruimte die je hebt op de kluslocatie.  

Steigerbreedte

Beschikbare steigerbreedtes zijn meestal 75 cm, 105 cm of 135 cm. Hierin kun je platforms plaatsen van 30 cm, 60 cm of een combinatie van beide. Een bredere steiger biedt meer stabiliteit, mits je er voldoende ruimte voor hebt op de kluslocatie.

Tags:

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart