Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Waar komt het apenstaartje vandaan?

De exacte herkomst van het apenstaartje is niet bekend. Echter betekent dat niet dat er verder niet veel te zeggen valt over dit symbool. De geschiedenis van het apenstaartje gaat eeuwen terug. Hieruit kun je dus opmaken dat het ontstaan ervan niets met e-mails of computers te maken heeft. 

De geschiedenis

Volgens sommigen werd dit teken door Spaanse kooplieden al in de vijftiende eeuw gebruikt. Om hiermee een kwart aan te duiden, wat arroba betekent in het Spaans. Daarnaast is arroba ook het woord voor apenstaartje. Ook zijn er ook mensen die het teken herleiden naar de twaalfde eeuw in Toscane, Italië. Hierbij zouden de letters a en c zijn samengevoegd. En de betekenis ‘al cambio’ hebben en de wisselkoers van een andere valuta aangaf. Daarnaast zijn er klokken gevonden waarin het apenstaartje gemeld stond. In het latijn stond de letter A voor de herkomst of de plaats.

Met het staartje eromheen werd de stadsmuur van de desbetreffende stad aangeduid. Waar dan ook precies voor het eerst de apenstaartjes gebruikt werden. Het is zeker dat deze door Amerikaanse boekhouders uit de 19e eeuw gebruikt werd. Het apenstaartje stond toen voor ‘at the cost of’. Bijvoorbeeld 100 zakken graan @ 0,30 dollar. In dit voorbeeld zijn dus ook de a en de c samengevoegd en ook de uitspraak als ‘at’, was destijds hetzelfde als nu. 

Waarom kwam het apenstaartje in e-mailadressen terecht?

Gezien het apenstaartje door de geschiedenis heen een economische invulling had, werd dit symbool behouden en werd het ook zo ook op de toetsenborden van de eerste typemachines geplaatst en werd dus ook overgenomen op de toetsenborden van de eerste computers. Gezien dit teken in de twintigste eeuw steeds minder gebruikt werd en gezien het daarom beschikbaar bleef voor een nieuwe betekenis, is het uitgegroeid tot wat het nu is. De eerste persoon in de wereld die een e-mail verstuurde was Ray Tomlinson. Al in 1971 stuurde hij als eerste persoon een e-mail naar een andere computer. Om technische redenen had hij hiervoor een teken nodig dat niet in namen voorkwam en koos daarbij volledig willekeurig voor @. Zelf beweerde hij ook helemaal niet te weten waarom, hij realiseerde zich destijds niet dat het tot één van de meest gebruikte symbolen ter wereld zou worden. 

De uitvinder Ray Tomlinson

Ray Tomlinson werd in 1941 in New York geboren en was softwareontwikkelaar qua beroep. Begin jaren zeventig stuurde hij dus als eerste een e-mail naar een andere computer. Destijds was het alleen mogelijk om een e-mail te sturen naar gebruikers die op hetzelfde netwerk waren aangesloten. Tomlinson studeerde ook in New York aan het Rensselaer Poly-technic Institute. Door de ontwikkelingen op het gebied van elektronische berichten en Arpanet, werd hij gezien als één van de belangrijkste sleutelfiguren in de ontwikkeling van elektronische berichten. Het Arpanet wordt gezien als voorloper van het internet en werd door het ministerie van defensie in de VS opgezet. De reden hiervoor was om apparatuur goedkoop met elkaar te kunnen delen, gezien computers destijds erg duur waren. In 2016 is Tomlinson op 74-jarige leeftijd overleden. 

Het apenstaartje taalkundig

Apenstaartje is correct volgens de officiële spelling en niet apestaartje. Al is het alternatief apestaartje ook doorgaans geaccepteerd. Volgens de officiële spelling geldt de regel dat als het eerste deel van het woord in meervoud met een -n gespeld wordt, deze mee wordt genomen in andere samenvoegingen. De enige mogelijke meervoud van aap is dan ook apen. Het woord apenstaartje wordt vrijwel nooit letterlijk gebruikt, gezien het in de gevallen van het @-symbool niet om de staart van een aap gaat, maar om het tekentje op het toetsenbord. Wanneer het een niet letterlijke betekenis betreft, wordt de tussen-n ook vaak weggelaten al is dit officieel niet correct. 

Het apenstaartje in het internettijdperk

Ook al is het apenstaartje al eeuwen oud en heeft het in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen gehad, het symbool is natuurlijk echt pas bekend geworden toen men wereldwijd e-mails is gaan versturen. Het symbool is tegenwoordig dan ook het icoon van het nieuwe tijdperk en wordt tegenwoordig naast e-mailadressen ook veel op Twitter en Instagram gebruikt. Hiermee kun je snelle korte berichten sturen naar andere gebruikers, of andere gebruikers taggen in je posts. Daarnaast wordt het symbool ook veel gebruikt in logo’s van bedrijven die bijvoorbeeld dingen in software doen of andere digitale diensten verlenen zoals internetcafés en copy shops.

Het apenstaartje ook wel de slinger a genoemd of apestaartje. Is het teken dat we gebruiken in de e-mail adressen. Op onze toetsenbord vind je hem met ‘shift’ 2. Snel spreken we het apestaartje of apenstaartje taalkundig correct uit als ‘at’ (@). Daarnaast heeft hij als soort nevenfunctie gekregen in een gezamenlijke mail een los iemand aanspreken. Doormiddel van bijvoorbeeld @Jan…..

Zonder dat we het door hebben gebruiken we het apenstaartje teken zo weer op ons toetsenbord. Deze toepassing is ook best handig.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart