Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

4 slimme manieren om brandstof te besparen met je bedrijfsvoertuigen

De brandstofprijzen rijzen de pan uit de laatste tijd en iedereen is op zoek naar manieren om minder brandstof te verbruiken. Zeker bedrijven met een groot wagenpark voelen de prijsverhoging en zullen naarstig op zoek zijn naar deze manieren. Maar kostenbesparing is niet de enige overweging om brandstof te besparen. Ook het milieu weegt mee voor bedrijven, waar klanten steeds vaker prijs stellen op milieuvriendelijkheid. Dit zijn enkele manieren om je op weg te helpen.

Rittenregistratie en fleet management

De meest moderne manier om brandstof te besparen is het analyseren van data. Deze data verkrijg je door het gebruik van strikte rittenregistratie en/of een track en trace systeem. Door een goed overzicht te houden van de gemaakte ritten en de routes te optimaliseren kun je veel besparen. Op deze data kun je veel van de verdere maatregelen om brandstof te besparen baseren en pijnpunten identificeren en oplossen.

Instructie chauffeurs

De rittenregistratie en/of het fleet management systeem heeft meer nut dan alleen het leveren van de data die geanalyseerd kan worden. Het kan ook inzicht geven in de rijstijl van je chauffeurs. Zo kunnen chauffeurs aangesproken worden op basis van de data en kunnen er gerichte tips en instructies gegeven worden. Bijvoorbeeld dat het rijden op een constante, ideale snelheid veel brandstof bespaart. Ook is een agressieve rijstijl niet bevorderlijk voor het besparen van brandstof. Een goede chauffeur kan een groot verschil maken tussen veel brandstofverbruik en weinig brandstofverbruik.

Bandenspanning en andere technische aanpassingen

Er zijn ook ouderwetse manieren om brandstof te besparen. Het sleutelen aan je bedrijfsvoertuigen kan verrassend veel verschil maken voor het brandstofverbruik. Door de bandenspanning aan te passen aan de lading, het wegdek en het weer kan bijvoorbeeld redelijk wat brandstof bespaard worden. Goed rekening houden met bandentypes kan ook veel schelen. Dit geldt ook voor het goed rekening houden met de wiel uitlijning van zware voertuigen. Tot slot kan er met aerodynamica ook brandstof bespaard worden. Hier zul je echter meer research naar moeten doen.

Elektrisch rijden voor kleine wagenparken

Het laatste kopje in dit artikel is misschien een beetje vals spelen en is zeker niet een optie voor alle bedrijven. Voor kleinere wagenparken zonder zware voertuigen is het echter zeker een optie om te overwegen. Elektrisch rijden is op het moment nog goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen en er zijn meerdere subsidies beschikbaar om geld te besparen wanneer je overgaat op elektrische voertuigen.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart