Kun je zelf een nieuwe stekker vervangen?

Een nieuwe stekker vervangen is mogelijk wanneer je weet wat je doet. Wanneer je ervaring ermee hebt of een beetje kunt klussen dan is het vervangen van een stekker niet moeilijk. Heb je geen ervaring ermee of weet je weinig van het vervangen van een stekker dan is het handig om dit te laten doen door een vakkundig iemand. Je werkt namelijk met elektriciteit en zo voorkom je ongelukken. Wil je weten hoe je een stekker kunt vervangen? Lees dan verder!

Wat heb je nodig om een stekker te vervangen?

Voordat je begint met de stekker te vervangen heb je het volgende gereedschap nodig:

  • Schroevendraaiers die passend zijn voor je stekker (kruiskop of een kleine platte schroevendraaier)
  • Een scherp mesje
  • Een striptang

De oude stekker verwijderen

Voordat je een nieuwe stekker gaat vervangen op het snoer ga je de oude stekker verwijderen. Je doet dit door de oude stekker eerst los te maken. Je kunt de oude stekker verwijderen door de schroefjes los te draaien. JE kunt dan de twee kapjes uit elkaar halen van je stekker. Vergeet ook niet de draden aan de binnenkant los te maken.

Wanneer je de controle hebt gedaan en er is geen zichtbaar probleem dan kun je het snoer doorknippen met een striptang. Je knipt het snoer 5 centimeter af vanaf de stekker. Je voorkomt hiermee beschadiging in de buurt van je stekker en bij het resterende deel van het snoer.

Je knipt ook het snoer door wanneer de stekker eraan vastzit. Voordat je de stekker gaat vervangen kun je eerst kijken of dit nodig is. Je gaat dan eerst controleren of de oude stekker het niet doet doordat er draden los zitten en daarom niet werkt. Je hoeft deze dan alleen vast te draaien en hoeft niet meteen een stekker te vervangen.

Hoe strip je de draden?

Nadat je de oude stekker hebt verwijderen ga je het snoer ontmantelen door het te strippen. Je stript de mantel van het snoer totdat je alle draden ziet. Zorg dat deze voldoende lengte hebben zodat je deze aan kunt sluiten. De draden moeten voldoende gestript worden. Dat kun je doen door deze te strippen totdat het koper voldoende zichtbaar is. Je kunt deze dan namelijk goed bevestigen.

Je hebt drie soorten draden die je tegenkomt tijdens het strippen. De volgende draden zul je zien:

  • De bruine draad – is de fase
  • De blauwe draad – is de nul
  • De groen/gele aardedraad (Deze tref je alleen aan bij geaarde snoeren en moet ook aangesloten worden op een geaarde stekker

Kijk altijd goed uit wanneer je bezig bent om de draden te monteren. Probeer de kleuren niet door elkaar te halen met het vervangen van je stekker. Wanneer je een stekker vervangt is het ook belangrijk te weten dat je niet vergeet om de aarding vast te schroeven.

Het monteren van de draden

Je kunt na het strippen beginnen met het monteren van de draden. Hierbij draai je de trekontlaster vast zodat je voorkomt dat de draden losgetrokken kunnen worden via het snoer.

Bevestig de nieuwe of bestaande stekker 

Je gaat eerst bij de buitenmantel enkele centimeters verwijderen van het snoer. Je ziet 2 fasedraden en soms een geelgroene aardedraad. Strip dan minimaal 1 centimeter van de isolatie eraf zodat je de draden blootlegt. Gebruik hiervoor de striptang. 

Schuif nu de gestripte draden in de stekkerpennen en draai deze vast met de schroefjes die er speciaal voor zijn gemaakt. Wanneer de stroomdraden op de stekker zijn aangesloten kun je de stekker dichtdraaien. Dat doe je door de trekontlasting vast te draaien. Let er wel op wanneer je de trekontlasting aandraait dat de buitenmantel van je snoer daar volledig onder zit.

Je mag aan de buitenkant alleen de buitenmantel zien van het snoer. De geleiders zelf moeten niet in het zicht zijn. Heb je een bestaande stekker nog of een nieuwe dan kun je deze gaan vastschroeven. Je kunt meteen testen of die dan weer werkt. Probeer kortsluitingen te vermijden.

Wat is het verschil tussen een geaarde en ongeaarde stekker?

Alle stekkers bevatten twee draden. Sommige stekkers hebben nog een derde draad en dat is de aarddraad. Wanneer je een stekker hebt met een derde draad dan heb je een geaarde stekker. De stekkers die geen aardedraad hebben worden ongeaarde stekkers genoemd. De ongeaarde stekkers passen in principe in elk stopcontact. Een geaarde stekker zal niet in elk stopcontact passen.

De ongeaarde stekkers zijn door een snoer verbonden aan dubbel geïsoleerde apparaten. Aan de binnenkant is het installatiedraad geïsoleerd. De buitenkant ook wel behuizing genoemd van het apparaat is gemaakt van isolerend materiaal. Het apparaat kan dan niet onder spanning komen te staan wanneer je een elektrisch defect hebt.

Een ongeaarde stekker wordt veel gebruikt bij apparaten die nauwelijks of helemaal niet het risico hebben op kortsluiting. De ongeaarde stekkers zijn voorzien van twee pinnen. Deze heten de fase en de nul. De geaarde stekkers zie je veel bij apparaten die een hoger risico hebben op kortsluiting. Dit kunnen apparaten zijn die een metalen omkasting of behuizing hebben.

Een geaarde stekker is per definitie niet veiliger dan een ongeaarde stekker. Het is afhankelijk van een aantal dingen. Een stekker die geaard is kan alleen als veilig worden gezien wanneer die ook aangesloten is op een geaard stopcontact. Een geaarde stekker wordt ook veel gebruikt in vochtige ruimtes zoals een badkamer of keuken. Het is ook verplicht om een geaarde stekker aan te sluiten in een vochtige ruimte.

Een geaarde stekker is niet noodzakelijk bij apparaten of machines waarbij geen spanning komt wanneer deze dubbel geïsoleerd zijn.

Wat moet je doen wanneer je geen geaard stopcontact hebt?

Wanneer je in huis geen geaard stopcontact hebt dan moet je een groengele aardedraad erin zetten. Deze dient dan aangesloten te worden op het stopcontact. Er moet dan ook een speciale aardrail komen in de meterkast. De elektriciteit kan dan afgevoerd worden naar de aarde. 

Iedereen met wat kluservaring of kennis kan een stekker gemakkelijk thuis vervangen.

Related Posts

Wat is een Perilex Stopcontact en Hoe Sluit Je Het Aan?

Een Perilex stopcontact is essentieel voor het veilig aansluiten van apparaten met een hoog vermogen, zoals elektrische kookplaten en boilers. Deze speciale stopcontacten bieden meer capaciteit en zijn een must-have…

Efficiënte KNX-systemen voor jouw gebouwautomatisering

Technologie blijft zich razendsnel ontwikkelen, en gebouwautomatisering speelt hierin een rol voor zowel efficiëntie als comfort. KNX-systemen staan voorop als het gaat om automatisering en bieden een geïntegreerde oplossing voor…