Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Tips en trucs om de snelheid en efficiëntie van je internet thuis op te voeren 

Je internet thuis draait om meer dan alleen informatie en entertainment. Wat zijn de meest voorkomende zwakke punten die problemen veroorzaken en wat kun jij doen om deze te verhelpen? Maak je thuisinternet sneller en robuuster dankzijde volgende tips! 

Voor velen is de internetverbinding een levensader naar de buitenwereld. Maar of je nu in een videoconferentie zit, een film kijkt of wilt online blackjack spelen, het laatste wat je wilt is een fragmentarische of trage verbinding. 

Eerst even een kleine test 

Zeg niet te snel dat je internetverbinding niet in orde is. Er bestaan zoveel factoren die een vertagende invloed kunnen veroorzaken. Heb je om te beginnen alles uit en aan gezet? Zelfs alle stekkers uit de modem getrokken, even gewacht en dan heropgestart? Een andere reden voor een vertraagde verbinding is de locatie van je router. Dat is een klein apparaat, meestal zwart of wit, vaak met 1 of meer antennes. 

Je router verzendt gegevens in zogenaamde pakketjes van de ene locatie naar de andere. Als deze niet optimaal gepositioneerd staat, kan dat je internet sterk vertragen. Even experimenteren dus, in elke hoek van een ruimte of ergens in het midden. Ook door de richting van de antennes te wijzigen, kun je je ontvangst optimaliseren. 

Hoe staat het met de wifi van je router? 

Om te beginnen, kun je de frequentieband van je wifi aanpassen. Je hebt de normaal gezien de keuze uit 2.4 GHz of 5 GHz. Als iedereen in huis, of zelfs in de huizen van jouw buren dezelfde frequentie gebruikt, kan die zwaarder belast worden en daardoor trager werken. Dit verkleint de kans op storingen, maar jammer genoeg beperkt het dan weer het bereik van het signaal. 

Overweeg bovendien wat er allemaal je wifi-signaal oppikt en ervan gebruik maakt. Als er toestellen zijn die je niet of nauwelijks gebruikt, kunnen zij voor overbelasting zorgen. Uitschakelen dus en afhaken. 

Hoe snel is je snelle internet? 

Met een internetvergelijker kun je verschillende providers naast elkaar plaatsen en zien welke snelheden ze nu eigenlijk bieden. Sommige resultaten kunnen je enorm verrassen. Maar snelheid is slechts één aspect. Al heb je de snelst mogelijke provider, als je verbinding continu uitvalt, heb je er niets aan. 

Voordat je echter je beklag gaat doen bij de firma, kijk even of je zelf niet verantwoordelijk bent voor een instabiele verbinding. Wie is er in je huishouden games aan het spelen op zijn computer, console of telefoon? Is er tegelijkertijd iemand een film aan het streamen op Netflix, Disney+ of een ander kanaal? Nog een suggestie – je zult jezelf voor het hoofd slaan – verander je wachtwoord. Een slecht beveiligde wifi is een uitnodiging voor buren om er mee van gebruik te maken. 

Tags:

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart