Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek

Besparen op je energie, hoe doe je dat?

Heb je ook hoge kosten met de energie? Je kunt veel energie besparen door zelf op bepaalde dingen te letten. Bespaar energie om geen onnodige kosten te krijgen. Het is allemaal duur genoeg geworden. Als je zelf op dingen let zoals bijvoorbeeld het licht aan laten kun je al veel energie besparen. Hoe je het beste energie besparen kunt, dat leggen we je uit?

Zorg dat elektrische apparaten geen stroom verbruiken

Bespaar energie door elektrische apparaten zoals een tv niet op stand-by te laten staan. Als het apparaat op stand-by staat verbruikt die 75% van zijn energie. Wanneer je de elektrische apparaten helemaal uit zet zul je energie besparen. Bij sommige elektrische apparaten kun je het zien wanneer die aanstaat en bij andere apparaten weer niet. 

Als je de tv op stand-by hebt staan zul je een lampje zien branden. Omdat je energie wilt besparen is het belangrijk deze uit te zetten. Een tv in stand-by modus kan een sluipverbruik hebben van € 35,00 per jaar. Bespaar energie zodat je deze onnodige kosten niet hebt per jaar. Het is ook belangrijk je telefoonoplader niet in het stopcontact te laten zonder dat er een telefoon aan zit. De telefoonlader wordt dan warm en verbruikt onnodige energie. 

Je kunt elk apparaat gewoon uitzetten en als je het zeker wilt weten of alles uit is kun je de stekker uit het stopcontact trekken wanneer je het apparaat niet gebruikt. Als je een stekkerdoos hebt met schakelaar voor meer elektrische apparaten is dat handig. Je kunt namelijk de schakelaar uitzetten waardoor je de stroom uitschakelt van meerdere apparaten.

Energie besparen door het vervangen van lampen

Een ander alternatief voor energie besparen, is het vervangen van de gloeilampen en halogeenlampen. Je vervangt alle lampen voor een LED lamp. De LED lampen zijn in aanschaf duurder maar verdienen zich vanzelf terug. Je zult het elk jaar merken in je energiekosten wanneer je deze lampen aanschaft voor in je huis. 

Een LED verlichting is 85 procent zuiniger dan een gloeilamp en bij een halogeenlamp is dat 75% zuiniger. Een LED lamp gaat in de regel ook langer mee dan een gloeilamp of halogeenlamp. Dit scheelt je dan in de kosten en je kunt redelijk energie besparen met je verlichting. 

LED lampen zijn er in diverse vormen en maten, maar ook de LED-verlichting krijg je in mooie tinten. Bespaar energie door lichten uit te doen in ruimtes waar je niet verblijft. De verlichting in het huis is de grootste stroomverbruikers in een huis. Per jaar kun je tientallen euro’s besparen op de stroomrekening. 

Het gebruik van energiezuinige apparaten

Misschien heb je nog elektrische apparaten die ouder zijn. Je kunt dan bij nieuwe aanschaf erop letten dat de apparaten energiezuinig zijn. Het verbruik van een energiezuinig apparaat herken je aan de energielabel. De meeste huishoudelijke apparaten hebben A+++. Veel mensen denken dat A++ energiezuinig is maar dat is helaas niet het geval. Een energiezuinig apparaat is duurder dan de andere huishoudelijke apparaten. 

Je verdient dit terug omdat je minder stroomverbruik hebt met een energiezuinig apparaat. Heb je nog geen energiezuinig apparaat in huis dan zou je eenvoudig kunnen letten op het stroomverbruik. Als je een droger hebt kun je ook energie besparen. 

In de winter kun je de droger gebruiken want de was droogt dan moeilijker. Je hebt dan de was sneller droog. Bespaar energie door in de zomer je was op een kledingrek te laten drogen in plaats van de droger te gebruiken.

Voorkom tocht in het huis

Je kunt energie besparen door spleten en kieren te dichten wanneer het tocht in huis. Tocht is niet comfortabel omdat je het kouder hebt. Je bent dan geneigd om de verwarming hoger te zetten. Hierdoor heb je de kans dat de energiekosten hoger worden. Je kunt bijvoorbeeld tochtstrips plaatsen bij ramen en deuren. De kozijnen kun je verhelpen door ze dicht te kitten. Als je geen tocht in huis hebt zul je het niet snel koud hebben. Dat voorkomt dat je de verwarming steeds aan hebt.

Het installeren van een slimme programmeerbare thermostaat

Wil je er zeker van zijn dat je niet te veel energie verbruikt dan kun je een programmeerbare thermostaat installeren. Je kunt dan veel energie besparen omdat je zelf kunt programmeren wanneer de verwarming aan en uit gaat. Het heeft als voordeel dat je ook niet vergeet de verwarming uit te zetten. 

De thermostaat geeft je ook inzicht in het verbruik van energie. Met de programmeerbare thermostaat kun je de verwarming op een afstand bedienen. Je kunt zelf ook er op letten wanneer je geen thermostaat hebt. Wil je energie besparen dan is het beste de verwarming niet de hele dag aan te hebben. Zet hem dan koeler en trek bijvoorbeeld een trui aan. Het zal zeker schelen in energiekosten.

Energie besparen met waterverbruik

Als je minder water verbruikt in huis verlaag je de waterrekening. Wanneer je minder warm water gaat gebruiken bespaar je op de energierekening. Deze wordt dan verlaagd omdat je minder water gebruikt. Met minder water gebruiken krijg je een dubbele besparing op de kosten. Bespaar energie bijvoorbeeld door de temperatuur lager te zetten.

Er bestaan douchekoppen die energiezuinig zijn. En als je deze douchekop niet hebt kun je ook korter gaan douchen. Douche je meer als een keer per dag zou je dat kunnen minderen. Douche bijvoorbeeld maar een keer per dag in plaats van twee keer. 

Een elektrisch apparaat die water verbruikt kun je het beste pas aanzetten wanneer die vol is. Denk dan aan een vaatwasser of wasmachine. Wanneer je wacht tot die vol zijn zul je minder energie gebruiken. 

Bespaar energie door goede isolatie

Als je de tocht hebt verholpen in huis, is het belangrijk om te zorgen dat het huis ook goed is geïsoleerd. Als je huis niet goed is geïsoleerd kun je warmteverlies hebben. Dit brengt hoge energiekosten met zich mee. Een goede isolatie van vloeren, muren en daken kunnen de energiekosten verlagen. Energie besparen gaat eenvoudig wanneer je erop let.

Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart